Лени Кравиц - Човекът оркестър

Преди 10 години, когато идва за първи път в България, Лени Кравиц казва, че София остава в сърцето му и обеща да се върне. През 2012 г. спази обещанието и препълни „Арена Армеец”. Догодина ще се върне отново. На 4 май, в същата зала. Три пъти за щастие, както се казва.

Има само трима човека, на които е позволено да се обръщат към него с истинското му име - Леонард.

Като дете единствено майка му - известната актриса от бахамски произход Рокси Рокър, която почина от рак на гърдата през 1995 г., го изричала и то само когато му се карала.

“Единият е Гуинет Полтроу, не ме питайте защо. Другият е Гай Осеари, който е менажирал U2, и третият е Мадона. Преди тях единствено мама ми казваше така и то само, когато ме очакваха неприятности”, признава Кравиц, който има зашеметяваща кариера вече 30 години и безспорна харизма на сцената и в живота.

Лени прекарва детството си в Манхатън с родителите си, а през уикендите е с баба си Беси. Още на 3 години започва да “свири” в кухнята върху тенджери и тигани. На 5 вече заявява, че иска да стане музикант. Скоро започва да свири на барабани, а по-късно и на китара. Слуша рок, джаз, R&B, опера, госпъл и блус. Като дете често посещава “New York Theater”, където майка му работи. Именно тя е тази, която го окуражава да се занимава с музика.

На 15 години Лени е решен да гради музикална кариера. Напуска дома си и спи в колите на приятели. Вдъхновен от Дейвид Бауи, приема псевдонима “Romeo Blue”. Музиката му по онова време е силно повлияна от Принс.

През 1982 г. завършва училище и успява да убеди баща си да му даде пари, за да започне да прави записи, вместо да учи в колеж. Още с първото си демо получава няколко предложения за работа от различни компании. Единственото условие е Лени да промени малко музиката си с цел да стане “достатъчно черна”. Той отказва.

Доста по-късно - през 1989 г. излиза дебютният му албум “Let Love Rule”, който се превръща в хит. Албумът му от 1993 г. “Are You Gonna Go My Way” се счита за един от най-успешните и с право, защото всяка песен от този албум е хит. Той носи голямата слава на Лени Кравиц, който получава много предложения и се появява на корицата на много известни списания.

По-нататъшната кариера на Кравиц е съпътствана от почти всички престижни музикални награди - в САЩ, Великобритания и Австралия. В началото на новото хилядолетие Кравиц работи успешно с Майкъл Джексън,

Издава още няколко албума. Пише и продуцира музиката за дебютния албум на Ванеса Паради от 1992 г. Прави няколко съвместни песни с Aerosmith и Мик Джагър. След световното си турне през пролетта на 2005 г. Лени изненадващо изчезна от музикалната сцена за три години. През 2008 г. се завръща и за първи път изнася концерт в България като част от световното му турне.

Лени е известен с това, че прави албумите си с минимална чужда намеса. Той сам пише текстовете и музиката, аранжира и продуцира песните си. Освен че пее, свири на китара, барабани, хармоника, перкусии, клавирни инструменти и ситар (индийски струнен инструмент). Талантлив, красив и харизматичен, след 30 години на сцената равносметката за Лени Кравиц се измерва в 11 албума от които три златни, два платинени, два двойно платинени и един тройно платинен, 4 награди “Грами”.

Последният излезе съвсем скоро - на 7 септември 2018 Raise Vibration, в който Kravitz остава верен на стила си, а звученето на албума е изключително характерно. Той самият казва: “Искам да предам своето послание за единност. Още от Let Love Rule до Raise Vibration искам музиката да мотивира и вдъхновява!”

С подкрепата на дългогодишния си приятел и сътрудник китаристът Крейг Рос, който също участва в създаването на албума Raise Vibration, Лени сам продуцира и изпълнява всичко - от китара, бас, барабани и пиано до бонго, камбанки, клавишни инструменти и синтезатори, ситар, калимба и други.

Освен на музикалната сцена Лени има и успешни актьорски изяви. През 2012 г. участва в “Игрите на глада”, като дизайнера на трибутите от окръг 12 - Цина, а през 2013 г. влиза и в продължението “Възпламеняване”.

В личен план на Кравиц му върви не по-малко от на сцената. В любовната му биография влизат някои от най-красивите и желани жени в шоубизнеса. През 1987 г., когато е на 23, сключва брак в Лас Вегас с актрисата Лиса Бонет. Година по-късно се ражда дъщеря им Зоуи, която гради собствена кариера на актриса и модел. През 1990 г., когато пише хитът “Justify My Love”, упорито се твърди, че има любовна афера с Мадона, но Лени отрича този слух. През 1991 г. с Лиса Бонет се разделят. След това музикантът има връзки с Ванеса Паради и с бразилския модел Адриана Лима. През 2017 г. година Никол Кидман изненадващо призна, че двамата са били сгодени.

 

Живот между Париж и Бахамите

 

В последните години Лени Кравиц разделя времето си между френската столица и Бахамите. 54-годишният изпълнител казва, че Париж е неговият град, откакто е стъпил там за първи път през 1989 г.

Заедно с издаването на 11-тия си албум Кравиц стартира и третата част от световното си турне за 2018 г., което ще продължи и през следващата година в Европа. А публиката у нас вече го очаква с нетърпение.

 

За него

 

Срещнах го в неподходящо време

 

Познавам Зоуи Кравиц. Все пак бях сгодена за баща й. Бяхме почти едно семейство. Просто тогава времето не беше подходящо. Аз не бях готова, всъщност и двамата не бяхме готови. Но аз обичам Лени, той е страхотен човек и остава много специален за мен.

Никол Кидман изненадващо призна за връзката им

 

 

Оставаме най-добри приятели

 

С Лени се срещнахме зад сцената на един концерт и дълго време бяхме приятели преди да започнем да се срещаме. Тогава бях на 20 години. След като се разделихме останахме близки, често ходим заедно на различни събития и сега. Ние сме най-добри приятели. Огледални образи на другия. Това е нещо извънредно.

Лиса Бонет, бивша съпруга на Лени Кравиц

 

 

Подкрепял ме е, без да се бърка

 

Баща ми винаги ме е подкрепял и е искал да правя това, което обичам. Без да ми се бърка. Когато бях малка трудно приемах славата му и цялото това внимание към семейството ни. Искаше ми се да докажа, че сме нормални хора. Имаше момент, в който не се чувствах добре в кожата си. Като тийнейджър се борих и с анорексията, не беше лесно за всички ни, но той и майка ми бяха до мен.

 

Дъщерята на Лени - Зоуи Кравиц

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети