Лео Кадели подаде ръка на инвалид в беда

Чичо Емил, кучето и котката му били на студа без ток и храна

Поредно добро дело на платформата “Приятели, помагайте”

“Лео, ако се видим ще бъде за последно, защото си отивам, Лео... Отивам си!”. Тези думи чува преди време Лео Кадели от един достоен човек в беда.

Чичо Емил е бивш съветник на министър, работил и служил на държавата в продължение на много години. Днес обаче той е инвалид. Намира се във вила, в едно забравено българско село без ток, без вода, без близки, само с две кучета и една котка. Лео Кадели и неговите съмишленици от платформата “Приятели, помагайте” разбират тежката му съдба и не се поколебават да му помогнат.

“Нашата платформата се грижи за него от близо 4 години насам с памперси, хранителни продукти, проходилка, храна за животните и може би най-важното - просто внимание”, разказва Кадели.

През 2019 г. чичо Емил решил да прекара лятото в една вила заедно с единствените си другари - животните.

https://www.facebook.com/100016018750726/videos/564781207399166

“Когато застудя ми се обади и ме помоли за една последна услуга - да го прибера, защото на животните им било много студено. Разбира се, веднага реагирахме, качихме се в буса и само за няколко часа бяхме на място, за да го вземем. Освен че се спаси от студа, чичо Емил бе настанен във Военна болница, за да се лекува. Зимата му поемаме и сметките за ток, защото са твърде високи за него”, разказа още благодетелят.

Днес чичо Емил продължава да живее със своите верни другари - животните. По време на пандемията той не можел да излиза навън поради здравословното си състояние, а нямало и кой да помоли да му помогне. Но от платформата “Приятели помагайте” не престанали да се грижат за него - не веднъж му носят хранителни продукти за него и за животните му, набавят му и предпазна маска.

“Продължаваме да помагаме - а днес чичо Емил праща поздрави на всички ви”, завършва Лео Кадели.

Сдружението събира хиляди съмишленици

Албанецът Лео Кадели е създател на платформата “Приятели, помагайте”, която от години помага на хора в нужда. Сдружението бързо събира хиляди съмишленици, като само във Фейсбук страницата следват над 72 000 души. Целта е всеки да помага с каквото може -организаторите търсят основно доброволчески труд и вещи.

Лео е роден в Албания през 1981 г., живял е в Гърция около 15 години, след което за малко и в Италия. По-късно идва в България, където развива собствен бизнес. Решава да започне да помага на хора в нужда преди повече от 5 години, а причина за това вероятно е фактът, че самият той е израснал в бедно семейство със 7 деца.

Лео се стреми всичко, с което се занимава сдружението “Приятели, помагайте”, да бъде напълно прозрачно. След като се запознаят на място с всеки случай, той и съмишлениците му съставят списъци с неща от първа необходимост и ги споделят във Фейсбук. След това целият път на всяка получена помощ - от нейния подател, до получателите и това за какво и как е оползотворена, може да се види във видеоклипове в социалната мрежа.

Коментари

Задължително поле