Либия не иска мигрантски центрове на своя територия

ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Либия отхвърля плана на Европейския съюз за разполагане на мигрантски центрове, в които да бъдат приютявани преселници, поели към Западна Европа, и няма да бъде изкушена от финансови стимули, заяви либийският премиер Файез ал Сарадж, цитиран от Ройтерс.

Италия миналия месец предложи центрове за прием и идентификация на мигранти в Африка като средство за разрешаване на противоречията между европейските правителства, как да се подходи към прилива на чужденци. В четвъртък италианският премиер Джузепе Конте поиска създаването на нова агенция на ЕС, която да се заеме с разпределянето на спасените в Средиземно море преселници.

Либия е основна отправна точка за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, често с осигурени от трафиканти нестабилни лодки, които се оказват повредени или счупени.

“Категорично против сме Европа официално да иска от нас да приемаме нелегални имигранти, които ЕС не иска”, заяви Ал Сарадж пред вестник “Билд”. И отхвърли твърдения, че либийската брегова охрана е стреляла по доброволци, докато се опитвали да спасят мигранти. Либийският премиер подчерта още, че страната му се нуждае от техническа и финансова помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят