Лидери трябват за патриотичната кауза

Когато в средата на май партиите от коалицията „Българските патриоти“ (ВМРО, НФСБ и Воля) обявиха, че в изборните листи няма да са лидерите на формациите, идеята изглеждаше добра, но само на пръв поглед. 

Аргументите на Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Веселин Марешки бяха, че като направят крачка назад, показват че оставят на заден план дрязгите помежду им от предходните години. Всъщност това беше насочено изцяло към новото попълнение в обединението – Воля и нейния председател Марешки. Защото Каракачанов и Симеонов са доказвали в два парламента подред, че се сработват идеално. 

Оказа се, че отдръпването на Каракачанов - успешен вицепремиер, военен министър и председател, олицетворяващ ВМРО, е повлиявало демотивиращо на електората на партията. А именно ВМРО е с най-голямата тежест в патриотичните коалиции, които намираха място в Народното събрание през последните 8 години. 

Видя се, че избирателите на ВМРО просто не излязоха да гласуват – или си останаха у дома, или отидоха на лятна почивка.

Огромна грешка на ВМРО беше да изтеглят своя лидер от листите под предлога „диалогичност“ с останалите партньори в коалицията. Красимир Каракачанов е показвал, че е най-диалогичният водач на патриотична формация, от него коалиционни скандали не са тръгвали. 

Електоратът на ВМРО изобщо не разбра смисъла на това упражнение, както и се видя на вота на 11 юли – „Българските патриоти“ загубиха 100 000 гласа. Всъщност това са гласовете на ВМРО от изборите на 4 април. 

Такава демобилизация на избиратели показва, че за привържениците на „воеводите“ важен е председателят, доказал се през годините. И патриотичната кауза има нужда от лидер, който да я прокарва и брани на национално и международно ниво. Нещо, което Каракачанов прави повече от 30 години. 

ВМРО е лидерско движение от самото си създаване преди век. Начело на ВМРО по време на българската национално освободителна организация, чийто наследник е днешната партия, са били хора като Тодор Александров, Александър Протогеров, Ванче Михайлов. Все личности, които са олицетворение на борбата за независимост на Македония. 

Избирателите на ВМРО така разбират политиката – лидерът води и той носи цялата отговорност. 

С оттеглянето си от листите Красимир Каракачанов изпрати противоречив сигнал до избирателите на формацията. Направи компромис, какъвто досега никой не е правил и сега партията ще плати цената, като остава извън парламента. 

Например, в Плевен, където Каракачанов беше традиционен водач на листа, представянето на 11 юли на ВМРО е показателно – драстичен спад на подкрепата. Защото го няма лидерът Каракачанов, който на президентските избори през 2016 година събра сам близо 600 000 гласа. Председателят, който като военен министър за 4 години успя да вдигне армията на крака с модернизация и увеличаване заплатите на военните повече от два пъти. Човекът, който не позволи на предишното правителство да направи отстъпки пред омразата, лееща се към България от Северна Македония и да пусне съседите да преговарят за ЕС. 

Сега следва анализ на грешките – на ВМРО основната е, че някой от формацията убеди председателят да не участва във вота. И този някой трябва да си понесе отговорността. 

А другата грешка е коалирането с меко казано спорен политически образ като Веселин Марешки, който няма много общо с патриотичната кауза. 

Сега ВМРО ще има време да отчете къде сбърка и на следващите парламентарни избори, когато и да са те, да се върне към своя истински образ на лидерска патриотична формация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари