Лилия Маравиля - Дама на сцената

Лилия Маравиля влиза в една от главните роли на най-новия български филм “Голата истина за група Жигули”, който тръгва на голям екран тази пролет. В музикалната комедия, разказваща за събирането на хитова група от 80-те, тя влиза в образа на певица, търсеща обратно път към сърцата на публиката.

В година на пандемия и затворени кина на много места по света, нови филми на голям екран почти нямаше, а български такива пък съвсем. През последните месеци обаче мъглата над културната индустрия бавно се разсейва и тази пролет ще видим ново заглавие по кината у нас.

Музикалната комедия “Голата истина за група Жигули” e втoрият пълнoмeтрaжeн филм нa рeжиcьoрa Виктoр Бoжинoв, чийтo първи прoeкт “Възвишeниe” бe сред най-гледаните бългaрcки филми зa пocлeднитe 10 гoдини у нac.

Cнимaн ocнoвнo в Бургac, филмът рaзкaзвa иcтoриятa нa бългaрcкa рoк групa oт 80-тe гoдини, кoятo ce рaзпaдa тoчнo кoгaтo e нa върхa нa cлaвaтa cи. Нeoчaквaнo тeлeфoннo oбaждaнe ги принуждaвa дa зaгърбят врaждитe и дa ce cъбeрaт oтнoвo, пoчти нacилa години по-късно.

Освен Лилия Маравиля в главните роли са още Михаил Билалов, Филип Aврaмoв, Димитър Рaчкoв, Гeрacим Гeoргиeв - Гeрo и Ирини Жaмбoнac. Екипът от сценаристи и продуценти са работили и по хитовия сериал “Връзки”, където вече сме виждали Лилия Маравиля да си партнира с Билалов и Ирини Жaмбoнac. Именно това, че в тази комбинация те се превърнаха в любими образи на зрителите, ни кара да очакваме с интерес новия им съвместен проект.

През последните години Лилия Маравиля направи редица емблематични роли, които я превърнаха едно от най-запомнящите се лица на българската сцена. Голяма популярност й донесоха именно сериалите “Връзки” и “Под прикритие”, “Стъклен дом”, както и филма Love.net.

Ако я видите в различни роли, никога няма да ви прилича на предишната. И докато в “Под прикритие” заради добрата й игра почти є повярвахме, че е позанемарена домакиня, отдала живота си стоенето край печката и на вечно заетия си съпруг си (в ролята на Попов - Владимир Пенев), то във “Връзки” я видяхме в образ, който много повече й отива - като една влиятелна стилна дама, която изведнъж преоткрива радостите и лудостите на живота.

За всички, които са я гледали е ясно, че успехът на Лилия не е нито случаен, нито еднодневен. Тя казва, че има любимо стихче “Бавно, но славно бръмбарче крачи, умно е значи”, защото именно то описва нейния творчески път най-добре.

С осанка и поведение на истинска дама, красива и грациозна, актрисата роля след роля доказва, че идеално би се вписала на европейските, а защо не и световни сцени, не само заради италианската си фамилия, която получава от съпруга си, но и заради таланта си.

Госпожа Маравиля, която в театъра е блестяща “Госпожа Министершата” е еднакво добра в драматичните и комедийните роли. В нейната поява на сцената има лекота и автентичност, а от държанието є винаги лъха дискретна аристократичност, която кара публиката да се отнася към нея с респект и като актриса, и като дама. Сама признава, че дори когато се ядоса, например зад волана, псува на италиански, защото й е неудобно от устата ѝ да излязат цветущи български псувни.

Лилия Лазарова-Маравиля е родена на 18 януари 1969 г. във Варна. Привлечена е от сцената още от малка, когато с Мариус Куркински и Мария Сапунджиева става част от детската театрална трупа “Щурче” в родния им град. По-късно с Мариус отново са заедно в един от най-звездните випуски на НАТФИЗ, в класа на проф. Крикор Азарян, рамо до рамо с Камен Донев, Койна Русева, Стефка Янорова, Касиел Ноа-Ашер. Лилия получава главни роли в театъра още като студентка. Актьорската є кариера започва в началото на 90-те с постановки в Младежкия театър, “Сълза и смях”, “Българска армия”, Сатиричния театър и Театър 199. През 1996 г. става част от трупата на Театър “София”. Там играе в суперуспешни постановки сред които “Тирамису”, “Театър, любов моя”, “Госпожа Министершата”, “Олд Сейбрук и последният страстен любовник”, “Нощта на 16-ти януари”, “Палачи”, “Алонсо” и “Развратникът”. През 2001 г. Лилия се омъжва за италианския банков консултант Лука Маравиля, който идва да живее в България заради любовта си към нея, двамата имат 19-годишна дъщеря Паола, която е наследила красотата и чара на майка си.

 

100 тона талант и 100 тона чар

Лили я помня бегло от класа на Коко Азарян. Тогава тя беше Лили, а като се върнах от чужбина след 20 години, стана Маравиля. Тогава я видях за първи път на екран и си казах: Ето, това е актриса! В Лили има някакъв физически парадокс - не може една жена да е толкова малка, около 50 килограма и в нея да има 100 тона талант и 100 тона чар.

Михаил Билалов, актьор

 

Перфектната мацка

Само един единствен път в кариерата ми съм изпитвала обсебваща, мрачна завист. Невинната жертва беше Лили. Влезе в академията като перфектната мацка. Образована. Три езика: френски, италиански, английски. В сравнение с моя пазарски инглиш - тя ми изглеждаше като полиглот. Най-дългите струговани крака... безкрайна руса грива. Бисерни зъби. Любезна, отзивчива... абе поведение като за кралски двор.

Касиел Ноа Ашер, актриса

 

Не прави компромиси с работата си

С Лили се запознахме в класа на проф. Крикор Азарян. Завършихме заедно и създадохме добро приятелство. Тя е същата като тогава, изключително чаровен човек с нейната прямота и нейната по симпатичен начин детска наивност. Лили обича да вярва, да се запали за някоя идея, много е всеотдайна.

Камен Донев, актьор и режисьор

 

Дава ми съвети не само на екрана

С Лили станахме много близки покрай снимките на сериала “Поп прикритие”. Всъщност е трудно да не станеш близък с нея - спечели ме с топлина, с доброта. Само майка ти може да ти е толкова близка, да те разбира за всичко, но Лили се появи и започна и в живота, не само на екрана, да ми дават съвети. Много я обичам, и нея и дъщеря є.

Актрисата Снежана Макавеева

Два пъти печели “Икар”

Лилия Маравиля е двукратен носител на награда “Икар” - през 2014 г. за главната си роля в “Г-жа Министершата”, а две години по-късно получава отличието за поддържаща женска роля в “Театър, любов моя!” на Театър 199. Сред останалите є отличия е почетният знак “Златен век” - печат на Симеон Велики от тогавашния министър на културата Петър Стоянович, който получава през 2014 г. и “Любимец 13” - национална награда за актьорско и изпълнителско майсторство в областта на сценичните изкуства през 2017 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети