Лиляна Павлова: Три проверки са разпоредени в НДК

Не една, а три проверки са разпоредени в НДК . От днес те се извършват от Агенцията за държавна финансова инспекция, от Централния инспекторат към МС , възложен е и външен пълен одит. Това каза във Варна в отговор на „Труд” министърът за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова. Тя посочи , че се проверяват и договорните отношения с избраните за ремонта изпълнители. Ресорният министър припомни, че проверката на ДАНС и прокуратурата е отпреди 6 месеца. Вестник „Труд” написа първи за сигналите и за разследването, което извършва държавното обвинение по отношение на ремонта и действията на шефа на НДК Мирослав Боршош.

Освен довършването на НДК трябва да бъдат обявени обществени поръчки за IT сигурността, с логистиката и цялостното обезпечаване на българското председателство догодина, посочи Павлова. На 10 и 11 януари ще бъде официалната церемония за това и едновременно 2018 ще бъде обявена за година на Европейското културно наследство. На тържествения старт всички еврокомисари ще бъдат в София. Във връзка с темата на 2018 г. ще бъде отворена грантова схема за 300000 лв. чрез НСОРБ , по която общините ще могат да кандидатстват с проекти за културното наследство.

България ще координира провеждането на над 2 000 работни срещи, които включват и съвети на ниво министър-председатели и държавни глави. Темата за Шенген няма да бъде повдигната, защото като председателстваща страната ни е по-скоро балансьор и арбитър в срещите и разговорите между страните –членки, посочи ресорният министър.

Варна ще бъде домакин на 4 важни срещи –на министрите по туризъм, за Черно море и черноморското сътрудничество, по темата конкурентноспособност и растеж плюс единния цифров пазар. Паралелно Министерството на отбраната ще проведе специална среща по морска сигурност във ВВМУ” Н.Й. Вапцаров”.

На 23 юни министър-председателите на страните от триото Естония, България и Австрия, които поемат председателството на ротационен принцип отсега нататък, ще подпишат пакета с приоритетите за това. По време на българското председателство има три горещи теми- Енергийният съюз, Брекзит и сигурността и миграцията, посочи Павлова.

Основна тема за спорта и младежта по време на председателството на България е борбата с допинга, на която ще бъде посветен голям форум. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Насърчаване на европейските ценности чрез спорт и масовият спорт за всички са другите две основни теми, които ще бъдат обсъдени на конференция и среща. През март голям форум с около 400 участници ще дискутират проблемите на спорта.

Двамата министри Лиляна Павлова и Красен Кралев са във Варна заради посещението на еврокомисаря за младежта, образованието и спорта Тибор Наврачич, който пристига утре.

Коментари

Задължително поле