Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Възможности за студентски бригади във Великобритания представиха в Стопанска академия

Роналдо: Спокойно, готов съм до седмица

„Литекс моторс” обяви фалит

Заводът в с. Баховица спря работа миналата година
Синдиците на КТБ завели дела срещу дружеството за 57 милиона лева

Дружеството “Литекс моторс” е поискало от Софийския градски съд откриване на производство по несъстоятелност. Това стана ясно от писмо до съда, заведено от главния изпълнителен директор на фирмата Илия Терзиев на 23 февруари 2017 г. В него се посочва, че дружеството “се намира в състояние на неплатежоспособност (свръхзадлъжнялост), поради което са налице основания за откриване на производство по несъстоятелност”.

На 1 март иск за обявяване на дружеството във фалит е постъпил и от един от основните му кредитори – застрахователната компания “Булстрад Виена иншурънс груп”, показва справка в Софийския градски съд.
През последната година различни активи на “Литекс моторс” са били прехвърлени на други дружества. В същото време централата на компанията беше преместена от село Баховица, където е заводът за производство на автомобили, в “Литекс Тауър” в София.

Основен акционер в “Литекс моторс” е бизнесменът Гриша Ганчев. Компанията бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при фалита є през 2014 г. с вземания за над 76 млн. лева.
“Литекс моторс” беше основана през 2008 г. с цел да произвежда изцяло автомобили по лиценз на китайската компания Great Wall. Четири години по-късно започна производството на колите в завода в село Баховица. През миналата година предприятието спря работа, като обяснението беше, че това е временно. А причината – фабриката е произвела планираните количества автомобили.

От “Литекс моторс” изпратиха официален коментар, като заявиха, че предприетите от тях действия са във връзка с дела, заведени от синдиците на Корпоративна търговска банка за 57 милиона лева.

А искът за фалит бил “нормална защитна реакция и срещана практика при инвеститорите клас А”. От дружеството подчертаха, че предприятието работи и над 150-те служители не са загубили работните си места.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Айде и работниците на Гриша Ганчев през Терминал 2. България все повече ще се свива.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.