„Литекс моторс” обяви фалит

Заводът в с. Баховица спря работа миналата година

Синдиците на КТБ завели дела срещу дружеството за 57 милиона лева

Дружеството “Литекс моторс” е поискало от Софийския градски съд откриване на производство по несъстоятелност. Това стана ясно от писмо до съда, заведено от главния изпълнителен директор на фирмата Илия Терзиев на 23 февруари 2017 г. В него се посочва, че дружеството “се намира в състояние на неплатежоспособност (свръхзадлъжнялост), поради което са налице основания за откриване на производство по несъстоятелност”.

На 1 март иск за обявяване на дружеството във фалит е постъпил и от един от основните му кредитори - застрахователната компания “Булстрад Виена иншурънс груп”, показва справка в Софийския градски съд.

През последната година различни активи на “Литекс моторс” са били прехвърлени на други дружества. В същото време централата на компанията беше преместена от село Баховица, където е заводът за производство на автомобили, в “Литекс Тауър” в София.

Основен акционер в “Литекс моторс” е бизнесменът Гриша Ганчев. Компанията бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при фалита є през 2014 г. с вземания за над 76 млн. лева.

“Литекс моторс” беше основана през 2008 г. с цел да произвежда изцяло автомобили по лиценз на китайската компания Great Wall. Четири години по-късно започна производството на колите в завода в село Баховица. През миналата година предприятието спря работа, като обяснението беше, че това е временно. А причината - фабриката е произвела планираните количества автомобили.

От “Литекс моторс” изпратиха официален коментар, като заявиха, че предприетите от тях действия са във връзка с дела, заведени от синдиците на Корпоративна търговска банка за 57 милиона лева.

А искът за фалит бил “нормална защитна реакция и срещана практика при инвеститорите клас А”. От дружеството подчертаха, че предприятието работи и над 150-те служители не са загубили работните си места.

Коментари

Задължително поле