Лихва „свеж въздух“ и неустойка „поръчител“ в бързите кредити

Увеличават се жалбите на хора, взели бърз кредит, в който попадат редица неустойки и клаузи, задължаващи ги да платят много повече от отпуснатата сума. Често кредитополучателите биват мамени с неустойка „поръчител“ или начислена лихва „свеж въздух“. От Сдружението за правна помощ на потребителите препоръчват хората да бъдат особено внимателни при теглене на така наречените бързи пари, които крият много подводни камъни, информира БНТ.

За последните четири години жена е изтеглила над 10 бързи кредита от различни кредитни институции. "Когато човек изпадне в безизходица се обръща към тях, защото му трябват внезапно пари да се вземат и когато нямаш възможност", обясни тя.

До момента е била изрядна при връщане на сумите и не е давана на арбитражен съд. Но е била заплашвана многократно, че това ще се случи, ако закъснее с вноските. Освен че трябва да върне парите със 100% отгоре, то в договорите ѝ попадат различни нестандартни клаузи и лихви.

"Лихва „свеж въздух“, лихва "застраховка", не знам си каква и когато попитам те казват "Ние от какво ще си изкараме заплатите? Имам случаи, когато идват през нощта в 1 часа да го подпиша договора за това, че имат много клиенти през нощта и за мен редът е в 1 часа през нощта да го подпиша", разказва потърпевшата.

В много договори попада и неустойката „поръчител“, която също изнудва потребителите с допълнителни такси.

"Схемата е следната: сключвате заем. На следващия ден вие трябва да осигурите ен на брой поръчители до 25 години с 2000 лева заплата. И, ако не го сторите това, дължите определена сума пари", обясни адв. Димитър Деков – председател на Сдружение за правна помощ на потребителите.

От там съветват хората да не прибягват към бързите кредити, а ако го сторят, да четат внимателно договора. При съмнителни клаузи в него – да се обърнат към адвокат.

Коментари

Задължително поле