Митничари откриха анаболни стероиди, укрити в дамска чанта на „Капитан Андреево“

Въвеждат постепенно ВАР в Първа лига

ЕС иска да приключи преговорите за бъдещите отношения между с Великобритания до края на 2020 г.

Грабител рецидивист влиза за две години в затвора

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Росен Желязков: Предлагаме промени в Закона за автомобилните превози в сряда

Стево Пендаровски: Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия

Арестуваха 30-годишен шофьор, счупил с пистолет стъклото на друг водач след спречкване в Силистра

Събраха над 36 000 лева от Коледния благотворителен бал на кмета на Велико Търново Даниел Панов Средствата ще бъдат вложени за изграждане на покрита сцена на Летния театър на старата столица

Любо Ганев разкри саботаж на Инженера

Президентството: Точна информация за причините за катастрофата на НСО следва да бъде предоставена от компетентните органи

Захариева: България подкрепя задълбочаването на партньорството между ЕС и ЧИС

“Юнайтед“ и „Интер“ чакат „Лудогорец“

Заловиха наш крадец, издирван в Белгия

Нескопосани крадци станаха за смях в интернет (ВИДЕО)

Лихва „свеж въздух“ и неустойка „поръчител“ в бързите кредити

Увеличават се жалбите на хора, взели бърз кредит, в който попадат редица неустойки и клаузи, задължаващи ги да платят много повече от отпуснатата сума. Често кредитополучателите биват мамени с неустойка „поръчител“ или начислена лихва „свеж въздух“. От Сдружението за правна помощ на потребителите препоръчват хората да бъдат особено внимателни при теглене на така наречените бързи пари, които крият много подводни камъни, информира БНТ.

За последните четири години жена е изтеглила над 10 бързи кредита от различни кредитни институции. „Когато човек изпадне в безизходица се обръща към тях, защото му трябват внезапно пари да се вземат и когато нямаш възможност“, обясни тя.

До момента е била изрядна при връщане на сумите и не е давана на арбитражен съд. Но е била заплашвана многократно, че това ще се случи, ако закъснее с вноските. Освен че трябва да върне парите със 100% отгоре, то в договорите ѝ попадат различни нестандартни клаузи и лихви.

„Лихва „свеж въздух“, лихва „застраховка“, не знам си каква и когато попитам те казват „Ние от какво ще си изкараме заплатите? Имам случаи, когато идват през нощта в 1 часа да го подпиша договора за това, че имат много клиенти през нощта и за мен редът е в 1 часа през нощта да го подпиша“, разказва потърпевшата.

В много договори попада и неустойката „поръчител“, която също изнудва потребителите с допълнителни такси.

„Схемата е следната: сключвате заем. На следващия ден вие трябва да осигурите ен на брой поръчители до 25 години с 2000 лева заплата. И, ако не го сторите това, дължите определена сума пари“, обясни адв. Димитър Деков – председател на Сдружение за правна помощ на потребителите.

От там съветват хората да не прибягват към бързите кредити, а ако го сторят, да четат внимателно договора. При съмнителни клаузи в него – да се обърнат към адвокат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. сами сме си виновни ако спрем да ползваме услугите на фирмите за бързи кредите те ще фалират така няма да се подиграват с нас с подобен род лихви за чист въздух

  2. За кой ли път трябва да се каже – това не са банкови институции а ЛИХВАРИ. Много по-изгодно е да поддържаш кредитна карта към някоя банка /дори и през някоя година да платиш такса без да си ползвал кредит/.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.