“Джи Пи Груп” АД отличи най-добрите млади строители на Бургас

Дават пари на фирми пари за детски кът

“Джи Пи Груп” отличи млади строители от Бургас

КАТ спря от движение 40 камиона след масови проверки в цялата страна

Задържаха дрехи, парфюми и спортни обувки на ГКПП „Дунав мост“

Димитър Чобанов: Забавянето на България за влизане в чакалнята на Еврозоната не е фатално

Платена отпуска след 4 месеца стаж Повишат санкциите при повторно нарушение на работодателя за недеклариран труд

Министър Ананиев: Ако третирането срещу комари не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема

Директни самолетни полети между България и Хърватия започват от 1 май

Кметът на Стара Загора поздрави баскетболистките на „Берое” за спечеления трофей

Иззеха 300 стоки от магазин за дрехи в Радомир

Премиерът ще настоява в Брюксел за допълнително финансиране за по-слабо развитите райони у нас

Помагат на бизнес идеи в тютюневите региони 1500 възрастни с безплатен медицински преглед

В Пловдивско готвят протести заради винетка за 200-метров път

Прокуратурата повдигна задочни обвинения на трима руснаци за натравянето на Гебрев Бизнесменът преживял още четири други опита за покушение, два - в чужбина

Лицата на великите българки “История в портрети - 40 жени, променили България” в галерия “Ракурси”

Още тийнейджърка Тодора Вълчо Меразчиева, известна като Тодора Дългата коса, пренасяла по турско време тайни революционни съобщения, скрити в дългата си коса. Автор на портрета е Люба Халева.

Изложбата е от 6 до 22 февруари

Ликовете на българки, изиграли важна роля в историята ни, са включени в изложбата “История в портрети – 40 жени, променили България”. Авторките също са жени. Голяма част от произведенията са създадени като илюстрации за книгата “Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета” на писателката Петя Александрова. Историите в книгата са написани увлекателно, като детска книжка, за да може най-младите да се запознаят с жените, които са оставили отпечатък в историята на България. Сред героините са Венета Ботева, Яна Язова, Леда Милева, Цветана Табакова, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева.

В експозицията портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като отделни визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната. Художничките, включили се в проекта, творят практически във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство, като илюстраторките Текла Алексиева (авторка на кориците на “Библиотека “Галактика”) и Калина Мухова, дизайнерката Гергана Дзингарова, визуалния артист Светлана Мирчева и проф. Анна Бояджиева.

Експозицията “История в портрети – 40 жени, променили България” се открива на 6 февруари в столичната галерия “Ракурси” и ще остане там до 22 февруари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.