Лицата на великите българки

Още тийнейджърка Тодора Вълчо Меразчиева, известна като Тодора Дългата коса, пренасяла по турско време тайни революционни съобщения, скрити в дългата си коса. Автор на портрета е Люба Халева.

“История в портрети - 40 жени, променили България” в галерия “Ракурси”

Изложбата е от 6 до 22 февруари

Ликовете на българки, изиграли важна роля в историята ни, са включени в изложбата “История в портрети - 40 жени, променили България”. Авторките също са жени. Голяма част от произведенията са създадени като илюстрации за книгата “Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета” на писателката Петя Александрова. Историите в книгата са написани увлекателно, като детска книжка, за да може най-младите да се запознаят с жените, които са оставили отпечатък в историята на България. Сред героините са Венета Ботева, Яна Язова, Леда Милева, Цветана Табакова, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева.

В експозицията портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно като отделни визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната. Художничките, включили се в проекта, творят практически във всички области на визуалните изкуства - живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство, като илюстраторките Текла Алексиева (авторка на кориците на “Библиотека “Галактика”) и Калина Мухова, дизайнерката Гергана Дзингарова, визуалния артист Светлана Мирчева и проф. Анна Бояджиева.

Експозицията “История в портрети - 40 жени, променили България” се открива на 6 февруари в столичната галерия “Ракурси” и ще остане там до 22 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура