Ловци недоволни от мерките срещу Африканската чума

Снимка: Архив

На пресконференция ловци се обявиха срещу мерките, които държавата предприема срещу чумата по свинете. Най-лесното е да се забрани лова, коментират авджии от Бургаско.

Те настояват за промяна в закона, която да позволи на земеделския министър да разрешава лова на дива свиня при епидемични ситуации.

Вместо това в момента се коментира въвеждането на чешкия модел, който ограничава достъпа на хора до горите. Това обаче ще доведе до сериозни последици за няколко бранша. „Искаме да пазим една индустрия като свиневъдството и трябва да я пазим, но не като я противопоставяме на други“, коментира Георги Манев, който освен ловец е и стопанин на ловен район в Странджа. „Ако се въведе чешкият модел, то тогава ще бъдат ограничени дърводобивът, събирането на билки, брането на гъби и трюфели. Това са все неща, които се планират. Хората правят инвестиции и имат ограничено време, в което могат да си свършат работата. Отделно говорим за ограничаване на туризма, а и на лова, а само ловците сме над 130 хил. в цялата държава. Плащаме си членски внос, правим инвестиции, плащаме наеми и концесии на държавата“, допълни още Манев.

Коментари

Задължително поле