Лом възстановява 50 годишна спортна зала

1 100 000 лв. от бюджета на държавата ще бъдат дадени за реконструкция на Спортната зала „Балканиада“ в Лом, реши Министерският съвет. С тези средства и с осигурените 838 835 лв. (500 000 долара) от дарението на емигранта в САЩ д-р Андрей Георгиев спортното съоръжение ще бъде основно ремонтирано и с ново обзавеждане следващата година, съобщиха от общинската управа.

„Нашият град отново да бъде домакин на държавни и международни спортни изяви, както е било преди десетилетия. Идеята за възстановяване на спортната ни зала е отдавнашно желание на ломчани, но се очерта като реалност след като покойният вече емигрант и голям родолюбец д-р Андрей Георгиев дари половин милион долара на града ни. Благодаря за подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов и правителството, както и на народния представител Дилян Димитров. Вече ще имаме едно модерно спортно съоръжение, където нашите деца и младежи да спортуват в нормални условия, а градът ни, надявам се, ще стане място на големи спортни изяви!” каза кметът Пенка Пенкова.

Спортната зала в Лом е открита през 1964 г. и повече от 50 години не е основно ремонтирана. През последните десетилетия сградата се руши и е буквално неизползваема, а децата и младежите от общината са лишени от възможността да спортуват. Д-р Андрей Георгиев, който дари 2 млн. долара за стипендии на гимназията в Лом, където е учил през 30-те години на миналия век, и завеща още 0,5 млн. долара на града бе удостоен от НСОРБ с наградата „Общински дарител на годината“ и обявен за „Почетен гражданин на Лом“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони