Лондон развърза широко кесията

„Този парламент винаги е бил готов да застане единен и да остави на страна партийните политики, за сметка на националния интерес”, каза Сунак пред камарата на общините.

В готовност за последствията от Covid-19

Държавни гаранции за покриване на болнични до 14 дни

Новият министър на финансите на Великобритания Риши Сунак обяви днес първият бюджет на страната след официалното є излизане от Европейския съюз, със специално съсредоточени мерки за борба с разпространението на вируса Covid-19 в страната и овладяване на икономическите последици от растящата епидемия в размер на 30 милиарда лири стерлинги държавен стимул, предадоха световните агенции.

В продължилата си над час реч пред камарата на общините в Лондон, Сунак настоя че правителството на Борис Джонсън „прави всичко възможно”, за да гарантира „здравето и финансовата сигурност” на Обединеното кралство, включително гарантирайки нуждите на националната здравна система. Финансовият министър подчерта, че епидемията с Covid-19 неминуемо ще има „значителен ефект” върху икономиката на Великобритания, но последствията са „временни” и напълно преодолими.

В рамките на предвидените от британското правителство мерки в новия бюджет са 5 млрд. паунда за създаването на фонд за извънредни ситуации, както пълни държавни гаранции за покриване болничните на служители в частни компании до 14 дни. За самоосигуряващи се хора и собственици на най-дребни бизнеси са предвидени безвъзмездни заеми в общ размер 500 млн. лири стерлинги. Противно на традицията последните година управляващата партия на консерваторите да осмива в предложения нов бюджет опозицията, Риши Сунак запази отговорен и сериозен тон, апелирайки към единство на камарата на общините на фона на кризата.

Коментари

Задължително поле