Лукарски хвали Плевнелиев

Решението на президента Росен Плевнелиев да не съставя служебно правителство е безспорно правилно. За сетен път той постъпи като мъдър държавник, коментира министърът на икономиката в оставка и лидер на СДС Божидар Лукарски пред БТВ.

Според него в случая няма нарушение на Конституцията.

По повод твърденията в този смисъл на предшественика на Плевнелиев – Георги Първанов, Лукарски каза, че лидерът на АБВ „не е корифей в правната мисъл“.

От решението на държавния глава следва, че правителството в оставка поема отговорността и работи до момента, в който новоизбраният президент ген. Румен Радев даде предложенията си за служебен кабинет. Тогава сегашните министри ще подадат оставка. „Това може да стане още утре, аз съм готов да си тръгна и утре“, каза Лукарски.

Помолен да коментира евентуалните номинации за премиер в нереализиралия се кабинет с мандат на Реформаторския блок (РБ) той каза, че неговото име „изобщо не е вадено на масата официално“.

Обсъждали сме номинации само в РБ. Моето име не е било сред тях, не сме обсъждали имена с ГЕРБ, камо ли с Патриотичния фронт (ПФ), с тях обсъждахме политики, каза гостът.

Сред коментираните в Блока имена са били Румен Христов, Найден Зеленогорски и Петър Москов. Логично беше, ако Бойко Борисов не е премиер, да не се избира и никой от лидерите на партии, коментира Лукарски.

По думите му кабинетът не се е случил заради „един определен приоритет, който имат ПФ – пенсиите“. Иначе ГЕРБ са участвали активно в съставянето на програмния документ, който можеше да доведе до съставянето на ново правителство.

Лукарски каза още, че много „от последователите на отцепилите се от РБ“ са му се предлагали за премиери.

Според госта само на лидера на БСП Корнелия Нинова ѝ се ходи на предсрочни избори, а при тайно гласуване много депутати биха подкрепили нов кабинет.

На следващите избори РБ ще се яви в сегашния си формат, каза Лукарски.

На въпрос дали се притесняват от новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов – „Да, България“, той отговори: „Как да се страхувам от нещо, което нито е ляво, нито е дясно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България