Луксозните домове поскъпват по-бързо

Торонто е на първо място в класацията за поскъпване на луксозните имоти.

Торонто е №1 в класацията

Москва влиза в топ 10

Луксозните имоти по света поскъпват по-бързо от обикновените жилища, показват данни на международна консултантска компания.

Цените на луксозните жилища в 46 града по света, наблюдавани от компанията, са нараснали средно с 8,2% за година. За сравнение, цените на традиционните имоти в 150 града са се повишили средно със 7,3%.

Торонто води класацията с годишен ръст на цените на луксозните имоти от 27%, стимулиран от силния апетит на купувачите и малкото наличности.

Следващите три челни позиции са за ключови азиатски градове - Шанхай (+21%), Гуанджоу (+20%) и Сеул (+20%). Маями (+19%) също попада в топ пет. В десетката влизат и Москва, Лос Анджелис, Сан Франциско, Ванкувър и Тайпе.

Само в 11 града има спад на цените на луксозните жилища на годишна база.

Той е най-голям в Банкок (-6,4%), следван от Ню Йорк и Дубай с понижение от съответно 3,7% и 3,6%. Париж, Монако и Мадрид са сред останалите градове, в които има намаляване на цените на луксозните имоти в рамките на година.

Сделките с жилища нарастват в повечето райони по света. Сред причините за това е ръстът на покупките от местни жители, които смятат имотите за убежище за парите им.

Ограниченията за пътуване, общото преосмисляне на начина на живот, възможността за работа от вкъщи и ниските лихви стимулират пазара на имоти, посочват консултантите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти