Лъжат с мазило за болки в ставите

Докторът, който препоръчва мазилото - Александър Руменов Александров, всъщност е чужденец, а неговата снимка струва 15 долара в сайт за покупка на изображения.

Купуват снимки за 15 долара от интернет и мамят, че български доктор препоръчва лекарството

Сайтът е регистриран в Панама

Сбъркали са дори квалификацията на лекаря

Реклама на мазило за лечение на болки в ставите изпращат по мейли да граждани, включително и до редакцията на вестник “Труд”. Има и специален сайт, на който търговец рекламира крема “Artrovex” с призива: “Отърви се от болки в ставите и сухожилията само за 10 дни”. Продуктът в момента е на “промоционална цена” и е намален от 138 лв. на 69 лв. При опит да поръчаме мазилото обаче никой не се свърза с нас на подадения мобилен номер за доставка на продукта.

Проверка на “Труд” показа, че докторът, който препоръчва мазилото - Александър Руменов Александров, всъщност е чужденец, а неговата снимка струва 15 долара в сайт за покупка на изображения. Според търговеца обаче лекарят има 26 години стаж като “артролог от най-висока категория”, но също така е и природолечител, но не е споменато в кой град или в коя болница или клиника практикува. Всъщност в сайта дори са използвали несъществуваща професионална квалификация - “артролог”.

Продаваният продукт е описан като чудодеен, заради това, че може да върне хората с болки в ставите към пълноценен живот. В сайта на продукта се твърди, че редките eкстракти от мазнина от акула и черен оман (листа от тютюн) помагали за тежки фрактури и наранявания. Посочено е, че лекува и заболявания като артрит, артроза, както и още 17 патологии, което според ортопеди е невъзможно да се случи само за 10 дни. Патентованата формула Pssj 800, която споменават в рекламата на крема, няма регистрация в българското патентно ведомство, не е открита такава и в Европейския регистър на патентите.

Фалшиви са и отзивите на доволни от продукта хора. В сайта е поместен коментар на Елена Страхилова, на 47 години от Сливен, която обяснява, колко е доволна от мазилото. Всъщност нейната снимка е закупена от сайт за продажба на изображения (Istock) и струва 9 евро. Подобна е и ситуацията с коментарите за крема на Владимир Василев от София - неговата снимка е открадната от руски сайт.

Artrovex се рекламира и на чешкия пазар, където същият доктор, който препоръчва мазилото, се казва Мирек Рошецки, а в Германия при промотирането на крема са спестили снимката на доктора, но там Елена Страхилова се казва Керстин Силке и е от Бремен, а Владимир Василев е споменат като Франц Алберт от Берлин.

Сайтът, чрез който се предлага продуктът, е базиран в Бразилия, а търговецът е регистриран в Панама. На запитване на “Труд” до Комисията за защита на потребителите (КЗП) как може да защитим правата си, получихме официално становище, че и друг път са коментирали такива случаи и по повод на тях препоръчват да се избягват покупки от електронни търговци извън ЕС, тъй като на практика е невъзможно ангажирането на отговорността на търговеца от страна на европейските институции.

 

След статията “Рекламна гавра с болките на хората”

КЗП пусна сигнал до Полша по материал на вестник „Труд”

Комисията за защита на потребителите започна проверка на предлагането на продукта Flexa Plus Optima в интернет по сигнал на вестник “Труд”. В рекламата се твърди, че хапчетата на билкова основа помагат при болки в ставите и коленете и приемането им води до отпадане на дискомфорта при движението, което автоматично кара човек да се чувства подмладен.

Но проверка на “Труд” показа, че рекламата е заблуждаваща, тъй като нито професорът Георги Божилов, който уж препоръчва лекарството, нито доволните земеделци от Видин, които вече прекопават био градината си без болки в кръста, са реални. Това според закона се наказва със солена глоба. Но тъй като търговецът е регистриран в Полша, ще очакваме техният контролен орган да разгледа случая.

Ето какво отговориха от КЗП за “Труд”: “Проверката на КЗП е установила, че търговецът е в Полша. Поради това контролният орган е изпратил сигнал по системата за обмен на информация за трансгранични нарушения на потребителското право, за да може националният контролен орган там да предприеме действия по компетентност и при доказване на нарушения, да се пристъпи към сваляне на страницата”.

Коментари

Задължително поле