Лъчезар Борисов: При нито един от ремонтираните язовири не е имало проблем по време на дъждовете

При обявеното бедствено положение в различните общини нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири не е имало проблем. Новоизградените преливници и отпушените или ремонтирани основни изпускатели осигуриха необходимата проводимост за контролирано изпускане на прииждаща вода. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, където депутатите изслушаха четирима министри във връзка с наводненията у нас през последните дни.

"На 11 януари не се наблюдават нарушения по целостта на язовирите "Маслово" и "Бистрица" до Костинброд. Конфликтна точка беше язовир "Земен" в област Перник. На 8 януари там имаше настъпило свличане на част от въздушния откос. Беше реализирано контролирано понижение на водното ниво през основния изпускател", информира Борисов.

"По-голямо наблюдение и контрол имаше и на язовир "Амбарица", Кирково. Към 10 ч. на 11 януари е информирано, че започва преливане през преливника и има вероятност тръбата на основния пропусквател да бъде затлачена. Предприети са всички действия, включително и с тежка техника, като е установено, че преливникът е пълен с кал от свлачището и са предприети съответните действия да се преодолее тази ситуация. Подобна ситуация имаше и при язовир "Зорница" в Община Средец, Ямболска област", обясни Лъчезар Борисов.

"При язовир "Зорница" край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник заради възможно опасно преливане. Чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът", допълни той.

Министърът на икономиката уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем.

Коментари

Задължително поле