Льо Пен влиза в съюза на Салвини

Матео Салвини благодари на Марин льо Пен, че се присъедини към “Европа на здравия разум”.

Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Има потенциал да стане втора сила в ЕП

Френската крайнодясна партия “Национален сбор” на Марин льо Пен официално се присъедини към новия съюз на крайнодесни сили в Европа, воден от италианския вицепремиер и лидер на “Лига” Матео Салвини, съобщава “Дойче веле”.

Той бе сформиран, за да обедини и подсили крайнодесни партии преди изборите за Европейски парламент идния месец.

“Сърдечно благодаря на лидера на “Национален сбор” Марин льо Пен и на нашите исторически приятели и съюзници от “Национален сбор”, че се присъединиха към манифеста от Милано “Към Европа на здравия разум”, коментира Салвини в туитър.

Присъединяването на “Национален сбор” идва, след като Льо Пен се отказа от идеята за излизане на Франция от ЕС и се обяви за реформиране на европейския проект отвътре.

При обявяването на новия крайнодесен съюз Салвини нарече ЕС “кошмар, а не мечта” и обеща да реформира блока.

Групата, наречена Европейския алианс на хората и нациите, вече има подкрепа от “Алтернатива за Германия”, австрийската Партия на свободата, датската Народна партия, партия “Финландците” и Консервативната народна партия на Естония.

В четвъртък в Прага предстои среща на европейски крайнодесни лидери.

Тези сили в ЕС в момента в различни групи в Европейския парламент. Ако се обединят, могат да спечелят 173 от 751 места на евродепутати, или 23%, което би ги направило втори по големина блок в Европарламента след традиционната десница, обединена в Европейската народна партия.

Коментари

Задължително поле