Магнити бури ни мъчат днес и утре

Пикът им ще е до обяд, сочат прогнозите

Източникът е короналната дупка CH17

Слаби геомагнитни бури застигат Земята днес и утре. Смущенията в магнитосферата се очакват от малките часове на нощта днес до 18 часа. Те ще продължат и до утре по обяд, сочат данните на сайта за метеорологични прогнози gismeteo.com

Въпреки че през целия месец досега слънчевата активност бе ниска и магнитното поле бе спокойно, в последните три дни учените отчитат смущения. Причината за тях е слънчевата коронална дупка CH17. На нея се дължи ново нарастване на геомагнитната активност вчера и днес, посочват от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг към БАН.

“На слънчевия диск се вижда нова малка група петна. Тя е в южното полукълбо. В същото време групата петна 2718 отслабна и вече не се вижда. Няма потенциални източници за изригвания от средния мощностен клас M, за големи изригвания от клас X, както и за протонни (СЕЧ) ерупции”, успокояват учените.

Очаква се днес нашата планета да навлезе в сектор с по-висока скорост на слънчевия вятър. Скоростта му ще е до около 500 км/с, а източникът е слънчевата коронална дупка CH17.

Геомагнитната обстановка ще бъде между смутена и активна. Вероятността за геомагнитни смущения е 35% на ден, а вероятността за слаба геомагнитна буря е 15%.

Поради факта, че магнитните смущения се отразяват на по-чувствителни хора, лекарите препоръчват в такива дни те да избягат алкохола, както и солените и пикантни храни.

Трябва да се пият много течности, като акцент да се постави на слаби чайове, плодови напитки и вода. Не бива да се прекалява с физическото натоварване и с кафето. Вместо това се препоръчва да се прекарва време на открито и да се почива при възможност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България