Маестро Камджалов представи музика от бъдещето

В „Етюди на бъдещето“ диригентът се прекланя пред песните на учителя Петър Дънов

Диригентът Йордан Камджалов представи новия си диск „Етюди на бъдещето“. За песните на учителя Петър Дънов Маестрото е написал в приложението на албума така: „Зазоряване на нещо, което няма да залезе“. А тези песни са високата провокация за един безпрецедентен концерт в „Музикферайн“ преди две години на който, за първи път пред европейска публика се представя самобитното му, привидно неангажиращо и непретенциозно творчество, претворено от гениалният български диригент и създадената от него Музикална лаборатория за човека и „Генезис оркестър“. Последната си творба, овеществена в диск с продължителност почти 59 минути, Камджалов представи на пресконференция, която бе истинско преживяване. 

Ето как той обясни пред гостите „Етюди на бъдещето“: „Творбата ми е  като „нещо заченато" преди почти 20 години. Подготвяно с години. Нещо, по което един изключителен екип работихме месеци с ум и сърце. С вдъхновение. С абсолютна всеотдайност. Екстремно (на моменти безумно). С благодарност и пълното съзнание защо го правим. Водени от споделен стремеж към красотата, към чистотата... от копнежа на човешката душа... от един идеал, нещо от бъдещето, до което вече можем да се докоснем или То нас да докосне.“  

На представянето на албума бяха припомнени думи на легендарната Лиза Джерард. След концерта във Виена, известната певица и композитор на филмова музика, с която Камджалов направи невероятния спектакъл по Скръбните песни на Горецки, където отново прозвуча Вехади на Дънов, коментира музикалния експеримент като „Нещо, което не е възможно“. „Вие сте невероятни и това, което правите е нечувано“ – казва носителката на Грами. 

„Музикална лаборатория за човека е съставена от непрофесионални  певци по модела на лондонския хор към филхармонията, което е начинът да се запази живата емоция и силата на човешкия глас, като звукоизвличане от най-съвършения, божествен инструмент“, обясни идеята си Маестрото. 

Мая Василева, диригент на хора към Лабораторията, разказа за работата си по проекта, като за най-голямото щастие и най-тежкото изпитание в професионалния си път. А Александър Карагьозов - диригент на ансамбъла към Лабораторията, сподели, че това не е просто музикален албум, а концептуален, философски и естетически продукт.

Златната обложка на албума, която символизира носителя на духа на новото време чрез холограма на витрувианския човек със зародиш в центъра, превръща диска в завършен артефакт, изпреварил времето си. „Музиката е инструмент за моделиране на красотата“ - така цитират Учителя авторите на обложката, а слушателите няма как да не се съгласят, че Маестрото е изваял поредния шедьовър на съвременната българска класика.

Коментари

Задължително поле