Майка с 4 невръстни деца остава без покрив

Учители, кмет и доброволци от НПО търсят дом за клетото семейство

Самотна майка с четири невръстни деца до дни ще остане без покрив. Милка Величкова и рожбите й, които са на 6, 7, 14 и 15 години живеят в село Добри дял, Община Лясковец. В момента бедната фамилия обитава под наем къща, която им е предоставена от местен жител. Стопанинът обаче иска да имотът му да бъде освободен и Милко Величкова и децата и остават на улицата.

От нерадостната съдба на самотната майка са се трогнали директорката на местното ОУ„П.Р.Славейков“ Даниела Христова, както и ръководството на Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе” във Велико Търново.

„Децата учат в училището в Джулюница и колкото и да е бедно семейството, те са изключително кротки, добри, възпитани и всеки ден  са в час. Малчуганите са в първи, седми и осми клас, а най-малкото дете е в детската градина. Когато разбрах за проблема, посетих дома им. Останах изключително впечатлена, защото къщата е почти срутена. Няма течаща вода, но въпреки това жената се е постарала да я направи като дом. Над прозорците, които са закрити с найлони, тя е сложила красиви пердета в опит да скрие мизерията. Опитала се е да я подреди. Къщата може и да рухне всеки момент, но вътре е изключително чисто и подредено”, сподели Даниела Христова.

Директорката на школото допълни, че майката се опитва да свързва двата края с общ доход от 290 лв . 120 лв. получава като пенсия за едно от децата, бащата на който е починал, 130 лв. получава като  детски и 40 лв. помощи. През лятото работи като чистачката в местната забавачка.

„Хората от селото се застъпват за Милка Величкова, но сега собствениците, по някаква причина, искат да я изгонят от къщата и тя остава на улицата. Запознахме със случая кметицата на Лясковец Ивелина Гецова. Тя каза, че за съжаление няма общински жилища, но ще се търси решение. Да се намери подходящ дом под наем се е заел и кметът на Джулюница.  Този случай е показателен, че има стойностни хора от малцинствата, на които трябва да се протегне ръка в такъв критичен момент. Въпреки условията, въпреки мизерията, тя продължава да поддържа децата си да учат”, коментира Теодора Крумова от Център „Амалипе”.

Коментари

Задължително поле