Майкъл Филип Джагър - Остър камък

На 26 този месец сумарната възраст на четиримата музиканти от Rolling Stones, живот и здраве, ще стане почти три века - цели 295 години! Своят принос тогава ще направи фронтменът Мик Джагър, който става на 75 г. Как точно рок динозавърът ще отпразнува рождения си ден се пази в тайна, но има причина да е доволен - на 8 юли групата успешно завърши европейското си турне “No Filter” във Варшава. За награда Мик си даде почивка като отиде да гледа финалите на световното по футбол. В Москва обаче той не успя да получи задоволство - Англия отпадна на полуфиналите. Заговори се за “проклятието на Мик” - суеверни фенове намекнаха, че когато той присъства на футболен мач, подкрепяният от него отбор винаги пада.

Предлагаме 10 факта, които най-вероятно НЕ сте знаели за фронтмена Мик Джагър:

“Бийтълс”

Според биографа на “Бийтълс” Боб Шпиц на 15 август 1965 г. Мик Джагър тайно посещава концерт на конкурентите от “Бийтълс” на стадион “Ший”. Ошашавен от крясъците и поведението на тълпата, той напуска стадиона преждевременно.

Пъклен план

Мик замалко не прави звукозаписна компания с най-големия си конкурент Пол Макартни. През 1967 г., когато и двете им групи са световноизвестни, те замислят пъклен план за общо бизнес начинание. За щастие нещата се разтурват, което води до създаването на студията Apple” от “Бийтълс”. Всъщност Стоунс и Бийтълс винаги са поддържали приятелски отношения - първият хит на Стоунс “I Wanna Be Your Mаn” всъщност е написан от Пол Макартни и Джон Ленън.

Дрога

Противно на лошата репутация на “Ролинг стоунс” и особено Кийт Ричардс за системна злоупотреба с дрога, Мик не е един от тях. Той никога не е употребявал твърди наркотици и дори не е пушил марихуана до 1965 г., когато един колега му свива джойнт. Името му е Пол Макартни. През 1967 г. Мик и Кийт са арестувани в имението Редланд, след като полицията открива у тях малко количество трева. Осъдени са на по 3 месеца затвор, но ги освобождават под гаранция.

Среща със смъртта

На концерта Altamont Speedway Free Concert през 1969 от сцената Мик Джагър отправя остри обвинения към организацията Hell's Angels (”Ангелите на ада”). Той обаче не знае, че те охраняват събитието. В резултат Ангелите подготвят план за убийството му и го привеждат в действие. Въоръжени, няколко души от тях приближават с лодка неговата вила. Внезапна буря обаче преобръща лодката и осуетява убийството.

Затвор

Джагър и Кийт Ричардс попадат в затвора в Бостън. На слизане от самолета, с който групата пристига от Монреал, двамата влизат в юмручен бой с журналисти и това води до ареста. Причината е фотограф, който се откъсва от колегите си и нахално завира обектив в лицата на музикантите, за което получава кроше. Кметът на Бостън Кевин Уайт решава, че в града ще настъпят размирици, ако концертът бъде отменен и освобождава Мик и Кийт под гаранция.

Консерватор

В политическите си възгледи Мик Джагър е консервативен. Тойневеднъж е изказвал възхищението си от премиер-министърката Маргарет Тачър и дори два пъти се е срещал лично с нея.

Джем сесия

Вечерта след първия брак на Мик Джагър с Бианка Перес приятели му организират спонтанна музикална джем сесия. За младоженците свирят Ерик Клептън, Пол Макартни, Ринга Стар, Боби Кийз и др.

Балет

На въпрос по време на интервю с какво би се занимавал, ако не беше рок звезда, Мик съвсем сериозно отговаря: “С балет”.

В банята

Отново в интервю Джагър признава, че всяка сутрин си пее под душа в банята. Никога обаче не си тананикал там песни на “Ролинг стоунс”, а предпочитал песни на колеги, които му харесват.

Фитнес мания

Бащата на Мик е бил учител по физкултура и от него певецът е наследил стремежа към перфекта форма. Тренира ежедневно с лични инструктори, а заниманията му включват йога, пилатес, плуване, колоездене и балет. Неслучайно измерванията показват, че той изминава средно около 20 км на сцената по време на концерт.

 

No Sofia

Тазгодишното европейско турне на “Ролинг стоунс”, озаглавено No Focus, завърши на 8-ми този месец с концерт във Варшава. Преди това групата заби в Прага на 4 юли. Макар и да са свирили в столиците на почти всички соцдържави, досега не е правен опит за концерт на легендарните рокаджии в София. Някои изтъкват като причина високия хонорар на групата, който варира между 2 и 5 милиона долара. По-вероятно обаче е липсата на достатъчно голям и добре организиран промоутър, който да осъществи мечтата на хиляди българи.

 

За него

Само Мик може да пее, завиждат на „Бийтълс“

“Ролинг стоунс” са страхотна група, но винаги са завиждали на “Бийтълс” за вокалите. Ние пеем и четиримата - аз, Джон, Джордж, та дори и Ринго на моменти. При “Стоунс” има само един единствен певец и това и Мик Джагър, останалите не го могат.

Пол Макартни, басист на "Бийтълс"

 

Съветвам го за новите му гаджета

С Мик много си допадахме. Говорихме си по цяла нощ, имахме еднакви възгледи - дори и за ядреното разоръжаване. След развода си останахме приятели - той дори се допитва до мен за новите жени в неговия живот.

Джери Хол, модел и бивша съпруга

 

Промени музиката и шоубизнеса

Едно от най-великите, вълнуващи вдъхновяващи преживявания в цялата ми професионална кариера се случи, когато имах възможността да изляза на една сцена заедно с Мик Джагър и останалите фантастични музикални титани от “Ролинг Стоунс”. Беше космическо и сюрреалистично. Видях в очите на публиката блясъкът на осъществената мечта. Това правят момчетата от “Ролинг Стоунс” - осъществяват мечти. А Мик промени музиката и шоубизнеса като цяло. Влиянието му е безгранично.

Кристина Агилера, певица

 

Да работиш с него е чисто удоволствие

Музиката на “Ролинг Стоунс” беше едно от централните вдъхновения за мен като млад режисьор. Още в “Жестоки улици” употребих по-голямата част от бюджета на филма, за да осигуря авторските права на няколко техни песни. После станаха приятел с Мик и останалите момчета от бандата и понякога работим заедно. Джагър е артист и бизнесмен, а работата с него е удоволствие в повечето случаи въпреки огромните му професионални изисквания. Но ако нямаше такива изисквания, нямаше да е Мик Джагър.

Мартин Скорсезе, режисьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини