Македонци с български паспорти се ваксинират у нас

На опашка за ваксини в Благоевград се разбра, че съседите от Македония се редят за Pfizer, защото от другата страна на границата им предлагат AstraZeneca.

Наредиха се на опашки за Pfizer

Ваксинационният щаб с решение утре

Македонци, гърци и чуждестранни студенти напънаха през почивните дни да се ваксинират у нас. Заедно с нашенците само за ден 200 души преминаха през кабинета в РЗИ.

Македонците използват българските си лични карти, за да си направят ваксини, защото трудно се дореждали при тях. Ваксината Pfizer е това, което привличало македонците, защото при тях имало AstraZeneca, разказваха по опашките. Гърци, които работят у нас, също използваха зелените коридори, за да си поставят първа игла. Сред мераклиите за ваксинация бяха и чуждестранни студенти, предимно албанци, които преди ваканцията също се ваксинират.

Съгласно Закона за здравето, чужденците, на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване у нас, се ползват с медицинска помощ по чл. 81 и 82 наравно с българските граждани.

Проверка на “Труд” показа, че в Бургас и Сливен ваксинират само чужденци със статут на временно или постоянно пребиваващи у нас.

В морския град това са предимно руснаци и англичани, които са си закупили имоти и живеят край морето. Няма специално пристигнали за ваксинация тук чужденци, каза пред “Труд” д-р Величка Григорова от РЗИ в морския град. Ваксинация е започнала и в Слънчев бряг, на персонала, който ще е ангажиран по време на сезона в хотели и обекти на комплекса.

В Сливен пък ваксини са сложени на чужденци, които работят в града.

В същото време основно студенти от Европа, които учат у нас, се ваксинират в имунизационните кабинети в Пловдив. По традиция в Пловдив има много гръцки студенти по медицина, но има и от страни като Италия и Великобритания. Има и единични случаи на чужди граждани, които също използват зелените коридори, но в РЗИ - Пловдив, не водят точна статистика. Наблюденията на екипите обаче сочат, че чуждите граждани много рядко имат претенции към вида на ваксината, която ще им бъде поставена.

Утре предстои Ваксинационният щаб да вземе решение дали да продължи работата на зелените коридори за ваксини, които бяха разкрити от 30 май до днес включително.

Този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от Pfizer и последният ден - на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество - 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от Moderna, сочат данните на здравното министерство.

Проф. Асен Балтов, директор на “Пирогов”: Няма оплаквания от втора игла с AstraZeneca

Чакаме Janssen следващата седмица

Проф. Балтов разказа, че има българи, които си идват с първа доза от чужбина и завършват ваксинацията си у нас.

В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви професор Асен Балтов, директор на “Пирогов”, по повод усилващия се темп на ваксинация и идващите все повече различни ваксини срещу коронавирус.

През почивните дни в “Пирогов” са сложени над 10 000 дози, 1/3 от тях са втора доза. “Прави впечатление, че хората с първа доза AstraZeneca дойдоха и си сложиха втората доза”, каза Балтов и добави, че при втората игла от тази ваксина досега не е чул за никакви оплаквания. “Зелените коридори трябва да останат. Бих препоръчал да се ваксинират и децата, ако е безопасно”, заяви той.

Повече от 500 000 ще бъдат ваксинирани през май с първа доза, също толкова с втора доза, а в края на юни ще имаме 2 000 000 с първа доза и 2 000 000 с втора доза, прогнозира още Балтов.

“Мисля, че е показателно, че от зелените коридори имаше нужда. Има избор на ваксини - “Комирнати” на Pfizer/BioNTech, Vaxzevria на AstraZeneca и ваксината на Moderna. Само на Janssen още нямаме, очакваме следващата седмица”, уточни Балтов.

Що се отнася до втора доза при липса на зелени коридори, директорът на “Пирогов” увери, че в болницата това може да се случи. Той дори посочи, че има случаи като дошли от чужбина българи, които са си сложили първа доза в чужбина и си слагат втора доза в “Пирогов” и каза, че не одобрява практика лични лекари да не издават сертификати.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България