Макрон даде старт на национален дебат

Опитва да потуши кризата с „жълтите жилетки”

Събира идеи по ключови теми като данъците, публичните разходи, екологията

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде старт на тримесечен национален дебат по ключови теми, който цели и да потуши кризата, разпалена от протестите през последните два месеца на “жълтите жилетки”, предаде Ройтерс.

Началото на дебата бе дадено с писмо на Макрон, състоящо се от 2330 думи, публикувано във френски медии. “За мен няма забранени теми. Няма да можем да постигнем съгласие по всички проблеми, което е нормално за демокрацията. Но поне ще покажем, че сме хора, които не се страхуват от разговор, размяна на мнения, дебат”, пише президентът.

Същевременно той посочва, че ще остане верен на позициите от предизборната си кампания и намеква, че няма да оттегли някои от извършените пробизнес реформи, като отмяната на данък богатство, заради които получи прозвището “президент на богатите”.

Данъците са една от основните теми, по които Макрон иска да чуе сънародниците си. И ги пита които налози смятат, че могат да бъдат намалени, като подчертава, че високите данъци от една страна лишават икономиката от ресурси, които биха могли да бъдат инвестирани, а от друга лишава работещите от заплащането на труда им.

Друга тема, която задава президентът, са публичните разходи и как те да бъдат оптимизирани. Пита ги и за екология и за предложения за реформи с цел опазване на околната среда.

Макрон повдига и темата за евентуални промени в изборното законодателство, например дали гласуването да бъде задължително, както и дали да се организират повече референдуми.

Subject -- Paste headline here.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа