Макрон: ООН е в безпорядък

Тежки критики към световния ред

Срещата на върха прекъсната заради дълги речи

Тежки критики към Организацията на обединените нации (ООН) отправи френският президент Еманюел Макрон. „ООН, нашият общ дом, е в безпорядък, подобно на нашия свят“, заяви Макрон в реч, излъчена на срещата на върха на ООН във вторник по повод 75-годишнината на световната организация, предаде АФП. 
„Неговите основи ерозират, стените му се напукват, понякога под ударите на същите тези, които го построиха“, допълни в словото си Макрон, без да посочи конкретни имена.

„Табута, които мислехме за ненарушими, бяха разбити: война за анексиране, използване на химическо оръжие, масово и безнаказано задържане на хора. Права, които мислехме за даденост, са нарушени. Нашата международна система е затворник на враждите ни и няма вече силата да санкционира тези злоупотреби“, посочи френският президент. Сред проблемите, пред които е изправен светът, той изброи още пандемията от коронавируса и климатичните промени.

Юбилейната среща на върха, която се проведе ден преди днешното започване на дебатите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, бе помрачена и от друг проблем - твърде дългите речи на световните лидери. Заради тях срещата, провеждаща се тази година онлайн заради пандемията, бе прекъсната, като се очаква тя да бъде продължена идната сряда. Причина за прекъсването стана напредналото време за изказвания, довело до значително закъснение в програмата. Речи бяха подготвили лидери от 180 държави, но повечето от тях не спазили ограничението словото им да е по три минути. Така към края на деня все още не бяха излъчени речите на 55-ма лидери. 

Коментари

Задължително поле