Малина Гаджева – учителката на богатите в Ориндж Каунти

Талантливата дама създава българско училище и преподава на деца от най-тузарския квартал на Щатите

Малина Гаджева е учителката мечта – позитивна, винаги усмихната и лъчезарна. За две години с новаторските си методи печели авторитет в най-богатия регион на Америка. Създава първото българско училище в Ориндж Каунти. Преподава и в математическата школа RSM, която е в топ 10 на най-престижните училища в Щатите. Програмен директор е и на уникалното училище Melsec.

Отстрани изглежда, че Малина е имала късмета да срещне отвъд океана правилните хора в правилното време, но не е само това. Тя се налага като успешен начален педагог със своя професионализъм, с креативността и новаторството си. Преди да замине за Щатите е успешен начален педагог в училище „Черноризец Храбър" в Пловдив. Завършила е дефектология, но последва примера на майка си, която е начален учител. Първа въвежда в школото си електронните учебници.

Заминаването й в Щатите е като

печалба от лотария, която не е искала

Още когато се запознава със съпруга си Лазар, той й споделя, че мечтата му е да отиде в Америка. „Аз тогава му се изсмях", казва Малина. Женят се, а той продължава да мечтае за Америка. Лазар е полицай, от „добрите ченгета". Завършил е психология и е работил като педагогически съветник в училище. Когато излиза лотарията „Зелена карта", той е сред първите, които си пробват късмета, и така в продължение на 18 години. „Никога не съм го окуражавала, даже му казвах, ако спечели зелена карта, да си ходи там да си преследва мечтата, но без мен. Бях негативно настроена към Америка", обяснява Малина.

Веднъж тя решава на майтап да се пробва в лотарията и печели зелена карта. Заминават за Калифорния през 2015 г. с двете си деца – Йоан на 17 и Емануил на 12 години. „Събрахме живота си в 4 куфара и дойдохме тук с много страхове и с малко очаквания", казва Малина. В Нюпорт Бийч се настаняват при съученик и приятел на мъжа й. Само Йоан владее английски и им превежда. „Бях се примирила, че край с моята професия, отивам в Америка да мия чинии и да гледам възрастни хора – казва Малина. - Беше ми много мъчно, че няма да бъда повече учителка." Лазар пък не може да работи като полицай без двамата да са положили клетва като американски граждани.

Малина започва работа в магазин от известната в Америка верига T.J. MAXX. Тъй като не говори английски, смяната й е от 4 часа сутринта, за да не се среща с клиенти. Работи в отдела за домашни потреби, където е длъжна да натовари 5 огромни тежки колички дневно, които да нареди по рафтовете. Вечно усмихнатата българка бързо завързва много контакти.

Няколко месеца по-късно тя разбира, че в съседния град Ървайн има българска църква, приютена в сградата на сръбската църква. Там разговаря с българското семейство, което я е организирало. „Разплаках се пред тях, че ми липсват работата, класа, който оставих, а те ми предложиха да преподавам български на двете им деца", казва Марина. После още едно семейство я моли да учи и техните деца. Дават й на разположение библиотеката в църквата и се уговарят да започнат на 16 януари.

„Каква беше изненадата ми, когато спрях колата пред училището и видях навалица. Помислих си, че хората са дошли на църква, но после една жена ми поднесе питка върху българско ленено бродирано каре за добре дошла. Беше много вълнуващо", разказва с разтреперан глас Малина. На този импровизиран първи учебен ден се оказва, че българите са разпространили помежду си мълвата за българската учителка и са се събрали 12 деца. Към тях се присъединяват и други и в един момент библиотеката не може да събере 55-те ученици на Малина. Тя оформя класове според степента на владеенето им на българския.

От 2 години Малина организира пролетния събор на българите, а есенният се поема от църквата. На тези събори се събира цялата българска общност от Ориндж Каунти, където живеят около 4000 нашенци. Канят музиканти от родината, пекат кебапчета, играят хора, облечени в народни носии.

Съдбата среща Малина с българка, която я насърчава да кандидатства в едно училище, в което преподават математика по руската система. Директорката й предлага да изнесе открит урок и тя назубря репликите си към учениците на английски. „След няколко дни получавам имейл: „Добре дошла в нашия отбор". Не можех да повярвам", вълнува се Малина. После разбира, че това училище RSM (съкратено от Russian School of Maths) е

в топ 10 на най-престижните в Америка

В него учат само деца на богаташи от Ориндж Каунти, по руската математическа система, която е много ценена в Щатите, и по която преподават и у нас. „Ние ги стимулираме да мислят, а не да наизустяват", обяснява Малина.

Българката започва пробно обучение в лятната школа с 3 деца на предучилищна възраст. „В началото съм изпадала в смешни ситуации. По време на урок слагам някаква картинка на дъската, а не знам как е на английски, и питам: „Деца, какво виждате на дъската?" Те казват, а аз: „Браво, точно така! А това какво е?", и те пак казват, а аз запаметявам думите", разказва Малина през смях.

Днес тя има 9 класа и 77 ученика. Води група от детската градина, I и III клас, догодина ще има и II клас. От децата тази година са оформили един oner class - за свръхнадарени деца. Те учат по много по-сложна математическа програма за надарени деца на руската спецшкола. „На първата си родителска среща изпаднах в ужас и помолих директорката да я проведе вместо мен. Винаги съм имала самочувствието на добър учител и единствената ми бариера, която сама си бях сложила, беше езикът", казва Малина.

Отношението към учителя в Ориндж Каунти е коренно различно от това в България, казва тя. От 7 до 11 май там е проведена Седмицата на признателността към учителя. Респектът към преподавателя е непоклатим без значение какъв е социалният статус на родителите. Тя си спомня как е разговаряла с бащата на едно момченце, което й пречело в час, как той, който има собствен застрахователен бизнес, се смутил и се извинявал многократно, а на другия ден завел детето да се извини.

Веднъж по коридора на училището я спира

колежка, която променя живота й

Марина Елисеева я кани на работа в собственото си училище Melsec, в което се съчетава ученето на езици с културен обмен между държавите. От миналата година Малина носи 3 дини под една мишница, като вече е и програмен директор на училището. „Преподавателите ни по английски готвят учениците, за да живеят и работят тук, а не за да полагат изпит по английска граматика, както е в други училища - включва се в разговора Марина Елисеева. – Работих дълги години в Англия и разбрах, че на децата огромно влияние оказва това, което те виждат в чуждата страна - техния маниер на общуване, как живеят, как учат и така нататък." В Melsec има всякакви програми според това от какви училища идват учениците – математичeски, бизнес, езикови. Консултират и младежи, които искат да следват в САЩ. Малина въвежда в училището и програма за български ученици, които искат да видят как е животът отвъд океана.

Днес семейството й живее в затворен комплекс с апартаменти в Нюпорт Бийч, с наем 2000 долара. В комплекса са общо 5 български семейства. Съпругът й работи като охранител в мол и много му липсва полицията. Големият син Йоан е завършил Newport Harbor High School, едно от най-големите училища с 2500 ученика. Намира се на място, където са концентрирани жилищата на най-богатите хора, но това не смущава Йоан, напротив – той завършва втори по успех във випуска си. Печели пълна колежанска стипендия, учи дигитален и графичен дизайн, като амбицията му е да прави компютърни игри или компютърни ефекти във филми. Малкият Емануил е на 15 години и учи в училището на брат си.

История с ламборгини

Когато синът й Йоан учи в средното училище, се сприятелява с момче на име Тони, което непрекъснато го разпитва за България, за Европа. Двамата са заедно по цял ден. Тони е отличник, има по-голям брат в училището, също отличник, който след часовете помага на закъсали ученици в библиотеката. Малина е очарована от тези скромни и ученолюбиви деца, без изобщо да подозира чии са.

Един ден синът й чака училищния автобус, а Тони както винаги му прави компания, докато не се качи вътре. Пред тях спира едно супер луксозно ламборгини като по филмите – скъпо, поръчково. После Йоан казва на майка си, че това култово ламборгини има даже собствен профил в инстаграм. Всички деца наоколо ахват, вадят телефоните и почват да снимат, включително и Йоан. Ламборгинито спира пред Йоан и Тони и слиза мъж, който се приближава към тях. „Тони много се притесни и каза: „Това е баща ми", разказва после Йоан на майка си. Бащата на Тони попитал Йоан с какво се прибира и му предложил да го закара до вкъщи.

„С Тони те дружат повече от година и той по никакъв начин не е показал, че са богати – казва Малина. - Хранил се е с Йоан в училищната лавка, обаждал му се е за някое домашно. Но тогава моят син много се стресна. Каза: „Ами той като е толкова богат, дали ще ме има за приятел?" Отвърнах му: „Той те е имал за приятел вече, ти не си знаел. Промяната е от теб към него". Всички в Ориндж Каунти са такива – не демонстрират богатството си."

Графиня Мелизанде

Славата на артистичната и креативна мисис Малина от България се разнася бързо из Ориндж Каунти. Миналата година при нея отиват мъж и жена, много скромни на вид. Водят крехко свито момиченце. Много притеснено и деликатно я питат ще има ли нещо против първо да пробват дали на дъщеря им ще й хареса в училището по математика. Молят я да обучава детето индивидуално, тъй като до момента е учило само в home school. В Калифорния обучението вкъщи е много разпространено.

„Родителите чули за мен и дойдоха с препоръка да пробваме, защото детето трудно приема други хора – разказва Малина. - На първия урок то изобщо не искаше да комуникира с мен, но аз, както казват колегите, съм театрален режисьор без диплома. Имам всякакви играчки в училището и под формата на игра я накарах да се отпусне. Днес тя все още е моя ученичка. Много е умна, владее свободно три езика, свири на пиано. Родителите й пътуват по 4 часа за урок по математика при мен. Преди и след урока си говорим, а те много се радват, че детето чака с трепет уроците ни. Сега Мелизанде е на 5 години, дори е записана догодина в клас и за пръв път ще учи с други ученици. Наскоро съвсем случайно разбрах от директорката, че Мелизанде е графиня. Майка й е от руското царско семейство, а баща й - френски граф."

Коментари

Задължително поле