Малина Крумова оглавява новата агенция за пътна безопасност

Държавна агенция към Министерски съвет ще следи за безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи, потвърди идеята на кабинета вицепремиерът Томислав Дончев на конференция в Интер Експо Център, организирана от Института за пътна безопасност.

Той мотивира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. По думите му причината е липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.

Новият орган ще бъде оглавен от Малина Крумова, която досега беше зам.-министър на регионално развитие, но днес беше освободена от поста от премиера Бойко Борисов. Тя напуска този пост, който ще бъде зает от Николай Нанков, който подаде оставка като министър заради автобусната катастрофа край Своге и се върна като депутат в парламента. Вчера обаче той подаде заявление, че напуска Народното събрание и днес бе освободен.

Самата Крумова обяви пред участниците в конференцията днес, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Тя ще се занимава основно с политиката в областта на пътната безопасност, събиране и и системен анализ на информация. Агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България