Мариана Коцева оглави Евростат

Европейската комисия взе решение Мариана Коцева да застане начело на европейската статистическа служба. Тя става първата жена на този пост. От юли 2012 г. Мариана Коцева е заместник-генерален директор на Евростат в Люксембург. С почти шест години трудов стаж в Евростат и 10 години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, г-жа Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция.

Андрияна Сукова от България пък ще бъде новият заместник генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години най-вече в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която предстои да бъде предложена от ЕК през май.

Адриана Сукова е бивш зам.-министър на земеделието на България, била е член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева. Днешните назначения на висши постове, обявени от ЕК, включват още четирима нови генерални директори и четирима заместник-генерални директори. Те ще увеличат броя на жените на ръководни постове от едва 11% през 2014 г. до 36% сега, което е резултат от ангажимента на Жан-Клод Юнкер дамите да достигнат 40% от ръководния състав до 31 октомври 2019.

Коментари

Задължително поле