Марияна Николова: Броят на турските туристи у нас е спаднал с 50% заради пандемията

Важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност, безопасност и развлечения. Именно с тази цел работи смесеният Българо-турски комитет по туризъм да намери работещите и лоялни решения в тази непредсказуема 2021 г. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в София. Изявлението бе след проведена двустранна среща между вицепремиера Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Считам, че в настоящите условия е много важно да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи за България", заяви вицепремиерът. По думите й пътуванията с цел туризъм от пазар Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., като уточни, че е налице спад от 50% спрямо 2019, но той е напълно обясним с ефектите от пандемията. 

Министър Николова информира още, че за турските граждани най-популярни дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1.6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи тя.

В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка и това обуславя и нашите регулярни контакти и приоритизирането на този пазар, посочи вицепремиерът. И уточни, че извън контекста на туризма двустранният стокообмен също е значителен и в периода на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара. 

"Туроператорите ще трябва да проявят изобретателност и въображение, като проектират маршрути, които избягват претоварените туристически зони, тъй като пандемията наложи клиентите да очакват по-обмислен подход към дизайна на пътуванията", каза министър Николова. По думите й това може да бъде под формата на маршрути, фокусирани върху по-отдалечени места или дори повишена популярност на ниши от туризма, които до миналата година не бяха толкова известни. 

"Популярните дестинации не само ще се променят, но тези очаквания на туристите вероятно ще повлияят на начина, по който хората пътуват до и в рамките на дестинацията", изтъка министър Николова.

Тя допълни, че изборът на вид транспортно средство за придвижване до дадена дестинация вече може да не се определя само от цената, а по-скоро решенията ще бъдат повлияни от хигиенните стандарти; например ако маските са задължителни или не; разстоянието между местата и т.н. "Смятам, че България от 2020 г. се подготвя за тези промени, тази адаптация наблюдавах и при нашите съседи и считам, че съвместно ще успяваме да открояваме добрите решения за продължаване работата на сектор туризъм, който е стратегически и в България, и в Турция", подчерта вицепремиерът.

"Искам да споделя своята радост, че съм в България, наша приятелска и съседска стана", заяви министър Ерсой и благодари на Николова за поканата. Той допълни още, че двете стани показаха блестящо сътрудничество в борбата с пандемията. По думите му, с министър Николова полагат сериозни усилия за връщане на темпа на пътникопотока между двете страни.

"В момента България се нарежда на второ място по посещения в Турция", съобщи министър Ерсой. И посочи, че е провел много ползотворна срещата с премиера Бойко Борисов, на която бе заявено желание за продължаване на съвместната дейност.

Коментари

Задължително поле