Марияна Николова: 30% са резервациите в зимните курорти в момента

БУЛФОТО

30% резервации имаме в момента в зимните курорти. Това заяви в Пампорово вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Ние получаваме над 1 млрд. приходи от туризма, а засега имаме 70% спад на резервациите. Ако осигурим това необходимо спокойствие на туристите, вярвам, че всички ще дойдат в планината, защото тя наистина е необходимото спокойствие, дава и закаляването, от което се нуждаем“, заяви министър Николова. 

По думите й браншът ще се възстановява минимум две години от сегашната криза. „За новото начало обаче ще говорим от май - юни следващата година, тъй като всички разчитаме основно на ваксината. Очакваме доставката й в края на месец декември и това малко успокоява дотолкова, доколкото рестартът на туризма ще е необходим, защото се знае, че ваксината е тази, която дава надеждата в момента“, коментира министър Николова. 

Относно локдауна във Великобритания, вицепремиерът коментира, че по принцип има канселация на резервации оттам. „Има ограничения на пътуването с англичаните и тази година няма да разчитаме на чуждестранните туристи от Великобритания, ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и на балканските страни, тъй като те ползват индивидуален транспорт и ще могат да достъпят до нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, туристи от Северна Македония, така че ако всичко е спокойно и е под контрол, аз разчитам, че ние ще имаме посещения от нашите съседни страни. Предполагам, че и румънските гости ще проявят интерес, но за нас най-важно е границите да бъдат отворени и да се ползва засега задължителния PCR, защото много е важно ние да можем да осигурим тази мобилност на тези туристи, които искат да посещават нашите курорти“, уточни министър Николова. 

Тя допълни, че към настоящия момент около 156 млн. има допълнителна мярка в Министерството на икономиката за компенсации. „В сектор „Туризъм“ помощите са над 56 млн., включително за туроператорите и турагентите, както и компенсациите за държавната помощ за 35 евро на седалка за чартърните полети. Обмисляме и допълнителни мерки, които в момента се обсъждат от Министерството на икономиката, които ще бъдат съответно и обявени в зависимост от това каква е обстановката. Мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, все повече се ползва и тя ще продължи така, както правителството заяви. И допълнителните 290 лв., които се получават по тази мярка за момента се ползва от нашия бранш, както и намаляването на 9% на ДДС в сектор „Ресторантьорство“ и то също даде голяма глътка въздух и горе-долу 80% от бранша е спасен от тази мярка“, каза още вицепремиерът Марияна Николова.

Коментари

Задължително поле