Мария Габриел: Суперкомпютърът у нас ще помогне в борбата със заболявания като рак и Алцхаймер

Кадър от БНТ

Суперкомпютър, който ще може да разкодира човешкия мозък и да помогне за откриването на лек за нелечими болести, ще бъде стациониран в България.

"Работим за това повече от година. Има осем определени локации в Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България", разкри по БТВ еврокомисарят Мария Габриел. Тя разказа, че за една година са били осигурени 1 милиард евро инвестиции и точен юридически инструментариум за реализацията на проекта.

"Това е важна крачка, която ще превърне България в един от лидерите в развитието на тази технология", смята Габриел.

До 2020 година трябва да бъдат подготвени специалистите и машините, а засега се предвижда да бъде разположен в Технопарка. Общият бюджет за проекта е 18 милиона евро, от които 6 милиона са дадени от ЕК.

"Суперкомпютърът не е само технология. Това засяга науката", заяви Мария Габриел, която разказа, че машината, ще помогне в борбата със заболявания като рак, Алцхаймер, остеопороза и установяването на малформации при новородени. "Съкращава времето за тестване на молекула, за да се види, че тя носи решение за тази болест", разказа еврокомисарят и отбеляза, че това е постижимо, тъй като машината извършва 4 милиона милиарда операции в секунда.

"Ако за едно изследване трябва да се наблюдава материала в 30 000 епруветки в продължение на години, а накрая да се получат три молекули, които да не е ясно дали могат да лекуват определена болест, то сега няма да се губи толкова време, благодарение на супрекомпютъра", даде пример тя.

Освен за лечението на болести, супрекомпютърът ще бъде изключително полезен и за различни производства. Той ще съкрати производството и тестването на един автомобил от 60 на 24 месеца.

Габриел заяви, че достъп до компютърът ще има и малкият, и средният бизнес, което тя е желаела от самото начало.

Суперкомпютърът, който ще бъде позициониран в България, ще бъде най-мощният в Източна Европа, разкри Роберто Виола, ръководител на генерална дирекция "Свързаност".

"Една от задачите на машината ще бъде да разкодира човешкия мозък, от чийто капацитет ползваме само 20%. Това ще ни помогне да се преборим с болести като Алцхаймер", разказа Виола.

Коментари

Задължително поле