Мария Захарова: Блокирането на акаунтите на Доналд Тръмп е удар по западните демократични ценности

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова сравни блокирането на американския президент Доналд Тръмп в социалните мрежи с "ядрен взрив" в киберсредата и заяви, че това нанасяло удар по демократичните ценности, декларирани от Запада.

Twitter и Facebook блокираха за постоянно акаунтите на Тръмп, обвинявайки го в подстрекателство към насилие след щурма на Капитолия миналата седмица. Други, по-малко известни социални мрежи последваха примера.

"Онзи ден всички най-големи американски платформи за социални медии блокираха акаунтите на президента на САЩ. И за това не им трябваше съдебно решение или становище на поне някаква профилна структура по етика. Те просто взеха и изключиха акаунти, следвани от милиони хора. На тази атака срещу западните ценности не издържаха дори и най-лоялните партньори на САЩ, които не изпитват нежни чувства към Доналд Тръмп“, пише Захарова на страницата си във Фейсбук. 

Тя добави още, че е "нанесен удар по демократичните ценности, декларирани от западната общност; с един замах апологетите на Darknet и привържениците на строгата цензура получиха конкретен аргумент в защита на своите подходи; започна прекрояването на медийния пазар и най-голямата дигитална миграция".

Захарова разкритикува САЩ за нападките им към Русия относно свободата на словото. "В Русия информационната и комуникационната сфера се регулира от ЗАКОНИТЕ, а не както се случва в САЩ, безкрайни хаотични решения, които представляват див синтез на популизъм, заплахи, лобизъм, трикове на право и обществено мнение", добави говорителят на външния министър и даде за пример как "Вашингтон се подиграва с китайските журналисти, акредитирани в САЩ". 

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10225118564660932
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия