Мария Захарова: Влизане на Украйна в НАТО ще доведе до необратими последици за нейната държавност

Хипотетично влизане на Украйна в НАТО би довело до мащабна ескалация в югоизточната част на страната и необратими последици за украинската държавност. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Обърнахме внимание на изявлението на президента на Украйна Зеленски, който посети Донбас вчера, че присъединяването на страната към НАТО уж би довело до прекратяване на конфликта в региона. Напротив, това ще доведе до мащабна ескалация на ситуацията на югоизток и може да доведе до необратими последици за украинската държавност“, каза тя.

„За пореден път призоваваме властите в Киев да проявят отговорен подход и най-накрая да започнат да изпълняват задълженията си по минския комплекс от мерки“, подчерта дипломатът.

Захарова отбеляза, че ситуацията в Донбас остава трудна и има тенденция към влошаване. Според нея причината е „войнственото настроение на Киев, който все още живее с илюзии за възможността за военно решение на конфликта в югоизточната част на страната“. „Там се концентрират войски и техника, актуализират се мобилизационни планове, изпращат се повиквателни на резервисти. В украинските медии се развихри истерия за митичната руска заплаха, плановете на Москва да атакува Украйна едва ли не утре. Всичко това се случва до голяма степен по предложение на западните куратори на Киев и с открита обществена подкрепа“, заяви тя.

Зеленски заяви във вторник, че членството на страната му в НАТО е единственият начин да се сложи край на войната в Донбас. В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Киев само ще задълбочи вътрешната украинска криза с решението за присъединяване към НАТО, тъй като този въпрос е неприемлив за жителите на Донецката и Луганска народни републики. Той отново подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия