Мария и Благой Тодорови от Костинброд: Програмата на доктор Емилова отваря нови хоризонти

Здравословният живот спасява от много болести, споделя семейството

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Диагнозите на Мария и Благой били от „нелечимите“ според официалната медицина. Жената страдала от хипертиреоидизъм /повишена функция на щитовидната жлеза/, на него открили диабет първи тип.
Тодорови обаче не са от хората, които приемат болестите за вечна присъда и заживяват с безброй хапчета и обречено бъдеще. Проявили упорство в търсене на алтернатива за спасение и я открили в програмата на д-р Емилова.

Пътят до там съвсем не е кратък. Диабетът на Благой се появява преди 20 години. Мъжът рязко отслабва и заради различните неразположения му правят безброй изследвания, включително за тумор в мозъка. С много висока кръвна захар го приемат спешно в болница. Кризата се овладява с инсулин, но Благой прилага разделно хранене и за около 2 години не се налага да прави инсулинови инжекции.

Въртележката на натоварения работен ритъм и стресът отново подгонват нагоре нивата на кръвната захар, този път се трупат и килограми. Благой започва да си инжектира инсулин 4 пъти дневно. Няколко пъти лекарите сменят вида на медикамента, но стойностите на кръвната захар не се стабилизират трайно. Премеждията си мъжът сравнява с омагьосан кръг- увеличаване на единиците инсулин- увеличаване на приетата храна- чести хипогликемии/животозастрашаващи ниски нива на глюкозата в кръвта/.

Благой консумира месо всеки ден, големи количества млечни продукти и редовно хапвал без никакъв дневен режим, защото професията му на ветеринарен лекар често налага ангажименти за цели 24 часа. Казва, че на ден изминавал по 10 км, правел и упражнения у дома, но килограмите упорито се трупали.

През 2005 г. мъжът посетил медицинския център на д-р Емилова, но само за няколко дни. Направил всички изследвания, приел препоръката за разделно хранене, но след около 2 години се върнал към старите навици в храненето. В комбинация с натоварения работен график картината била отчайваща. Заради затлъстяването Благой лесно се уморявал, мъчели го болки в ставите, имал уголемен и омазнен черен дроб.

Семейство Тодорови решили да не отлагат до безкрай промяната в стила на живот и пристигнали в медицинския център в ранната пролет на 2020 г. Споделят, че го направили заради Мария. И нейният омагьосан кръг бил стряскащ. Заради хипер функцията на щитовидната жлеза приемала медикаменти, чиято дозировка все не можела да се определи с точност. Или поне да донесе облекчение на сърцебиенето, пристъпите на нервност, честата отпадналост, безсънието. Повишавало се и кръвното налягане, придружено от силно главоболие. Мария страдала от сезонна сенна хрема и упорит запек.

Била убедена, че здравословното хранене може да е избавление от „нелечимите“ болести и започнала програмата с лекота. Споделя, че общата цел е силно мотивираща и е щастлива, че посещението в медицинския център преобърнало напълно лошите прогнози за Благой. Началният преглед на мъжа показал, че е натрупал 25 кг. Но и при двамата д-р Емилова не препоръчала омекотено гладуване. Назначила здравословно хранене и така за Тодорови започнала голямата промяна- в храненето и основно в мисленето.

Природосъобразният живот е част от естествената ни нагласа към света, убедени са двамата. Доказват го и отличните им резултати. С новия начин на хранене само за 3 месеца Благой свалил 18 кг. Многобройните оплаквания изчезнали заедно с хапчетата, но най-впечатляващо е постижението му в битката с диабета. Постепенно намалил единиците инсулин, които си поставя и излъчва жизненост, за която по-рано не е и мечтал. Следи непрекъснато кръвната си захар със сензорно устройство и е категоричен, че стъпките на лечението трябва да се направят много внимателно, под наблюдение и със съветите на отговорен специалист с опит в натуралната медицина. 

Бързо отзвучали и оплакванията на Мария. Нивата на хормоните най-после влезли в норма, изчезнали пристъпите на сенната хрема, кръвното налягане се нормализирало. Жената нямала сериозни проблеми с килограмите, но свалила около 5, по-голяма част от тях мазнини.

От медицинския център си тръгнали по-рано от планираното заради обявената през миналия март пандемия. За 2 седмици затворили и семейния ветеринарен кабинет и останали в селската си къща. Там за Тодорови било лесно да приложат решението за изцяло нов начин на хранене. Изключили напълно всички животински продукти и харесваните по-рано от Мария сладки изкушения.

Придържали се стриктно към съветите на д-р Емилова и видяното в кулинарното училище на Веселин Станков. Благодарни са за тънкостите, споделени от главния готвач Илия Илиев и са убедени, че новите постни храни не просто са изкушаващи, а имат способността да провокират нови вкусове.

За качествата и ползите от растителната храна двамата говорят с любов. Благой нарича ястията на Мария витаминки. Казва, че освен вкусни и красиви са много лесни за приготвяне и дава пример, че зеленчуци на пара отнемат няколко минути. Само за 2-3 минути се правят различни ядкови сосове. Новост в кухненското оборудване за постигане на разнообразие в менюто е дехидраторът.

Захарните сладости са заменени с фурми. Благой ги приема и при признаци на хипогликемия. А Мария прави с тях неустоими торти. Различните блатове са от комбинации на ядки, фурми, какао, малини и различни плодове за украса.  Друг специалитет е тортата от сурова тиква. Много от идеите жената намира във фейсбук групата „Бързо, лесно, вкусно - веган“. Там общуват виртуално с много от новите приятели на семейството. 
Срещите на живо са в медицинския център. За Мария и Благой това е мястото, където два пъти през годината ще продължат да откриват насърчение, подкрепа и окриляващи хоризонти.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Спагети от тиквички със сос от чия /1 порция/

Продукти: 1 средно голяма обелена тиквичка, 1 суп. лъжица чия, 10 г почистен морков, 10 г целина /глава/, 10 г червена чушка, 10 г ситно нарязан лук, по 1 щипка морска или хималайска сол, червен пипер и риган, 3-4 листенца босилек

Приготовление: Тиквичката се настъргва на „спагети“, които сваряваме за 3-4 мин. Зеленчуците се нарязват на ситно, смесват се с чията и се прибавя 100 мл вода. Задушава се в подходящ съд на слаб огън. Преди отстраняване от котлона се слагат подправките и босилека. Получения сос прибавяме към готовите тиквичкови спагети.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл