Марсианските хроники на 4 министри и един олигарх

Докато Дянков обясняваше на народа как пицата е постна, финансовото министерство вземаше колосални държавни дългове

„Марсиански хроники“ - легендарен научнофантастичен роман, в който Рей Бредбъри разказва драматично за колонизирането на червената планета, докато Земята се самоунищожава в ядрена война. Книгата завършва с едно малко момченце на Марс, питащо баща си къде са марсианците, които той е обещал да му покаже. Бащата посочва близкия канал – марсианците бяха там, отразени в гладките води. Малкото момче видяло отражението на своите родители, братче и сестриче – едни от малкото оцелели хора, новите марсианци.

Подобна история се опитва да ни разкаже Иво Прокопиев. След като вчера премиерът Борисов най-накрая изрече на глас това, което половин България знаеше – че първият му кабинет беше нареден от олигархичния кръг “Капитал” и разликата между Прокопиев и Пеевски е точно никаква – собственикът на “Икономедиа” ни пробутва версията, че всичките тези министри, негови приятели, просто се огледали в спокойните води на партия ГЕРБ и видели в отражението, че са велики държавници.

Да, ама Прокопиев не е Рей Бредбъри. И неговата басня изглежда толкова абсурдно, че чак предизвиква тъга и съжаление. Марсианското семейство с баща Прокопиев, майка Караджова и трите дечица Трайков, Плевнелиев и Дянков, хич не са паднали от червената планета в първия кабинет на ГЕРБ. А са наредени по задкулисен начин и типичен за България олигархичен начин, което произведе такива злоупотреби и зулуми, чиито плодове ще берем десетилетия наред.

Марсианецът Дянков

Когато марсианецът Дянков се огледа в спокойните води на властта и видя насреща си министър, брутният държавен дълг на България беше едва 4.8 милиарда евро – рекордно нисък за българската история и рекордно нисък за целия Европейски Съюз. Три години по-късно, дългът вече е 8.2 милиарда лева. Покрай катастрофата КТБ, за която огромна вина носи и самият Дянков, към края на 2014 г. държавният дълг набъбва до страховитите 11.5 милиарда лева – двойно повече спрямо, когато марсианецът стана финансов министър. Покрай всичко това Дянков забави изплащането на ДДС за българския бизнес, с което унищожи потенциала за растеж на икономиката.

Марсианецът Трайков

Трайчо Трайков беше от най-повратливите марсианци – ту подписваше договори с руските компании и им изплащаше милиарди левове, ту ги разтуряше и за България реално оставаше само сметката, но не и продукта. Трайков забърка и кризата с цената на тока, свързвайки ударно 10 пъти повече възобновяеми енергийни източници от предходното правителство. Не е тайна, че марсианецът Прокопиев е един от най-крупните играчи във възобновяемата енергетика и е извлекъл сериозни ползи от политиката на Трайков. Същото, обаче, не може да се каже за българското общество, което започна да плаща гигантски сметки за тока и за самото правителство – което беше свалено от улични протести.

Марсианецът Плевнелиев

По времето на мандата на Плевнелиев като министър на регионалното развитие се формира един от най-тежките картели, които българската икономика е виждала за последните 130 години – този в строителството. Министерският пост послужи на Плевнелиев и като трамплин за президентството, откъдето той превърна България в плацдарм за пропагандни атаки срещу Русия без дори да изтъргува тази самоубийствена политика срещу нещо полезно за страната ни (както направиха Полша и Чехия, примерно).

Марсианката Караджова

Марсианката Караджова се погрижи да нахрани резервното политическо острие на кръга Капитал – партия “Зелените“ и навързаните като свински черва неправителствени организации. Министърката хариза на българските псевдоеколози над 200 милиона лева по Оперативна програма “Oколна среда“ и ги овласти да саботират или забавят критично няколко гигантски икономически проекта, включително завода за рециклиране на боклук в София.

Марсианецът Прокопиев

И така стигаме до бащата на всички марсианци, марсиано ди тути марсиани, Иво Прокопиев. Човекът, който никога не бил се срещал с Борисов в лично качество, но изведнъж и случайно всички негови приятели паднали от Марс и станали министри. Кръгът ”Капитал” с всичките си бизнеси в енергетиката, строителството, медиите и финансите, пак изведнъж и случайно започна да се оказва на най-ключовите позиции в същите министерства. Докато Дянков обясняваше на народа как пицата е постна, финансовото министерство взимаше колосални държавни дългове, за да изплаща скъпата ВЕИ енергия от слънчевите паркове на Прокопиевата СоларПро – над която Трайков беше опънал чадър. Самоубийствената антируска външна политика пък осигури аргументите за прибиране на 3 милиона долара грантове от “Америка за България” – ужким с цел развиване на независимата журналистика. Караджова пък осигури 200 милиона лева за зелените НПО, които същите медии обслужваха богато и изпращаха журналисти да участват в общите им екологични проекти. Заработиха се и още 200 милиона за строителството на все още пустеещия София Тех Парк – превърнал се в хранилка за приближени до Капитал архитекти, проектанти и строителни фирми.

И всичко това, според Иво Прокопиев, е случайно и изведнъж.

Всъщност е само първата глава от марсианските хроники на 4 министри и един олигарх.

А най-страшното е, че има и втора глава, а даже и трета, с още повече марсианци и още повече „случайно“ облагодетелстване за олигарха. Кога Борисов ще ни ги разкаже – остава да гадаем.

Коментари

Задължително поле