Мартеници по 120 лв. Граби смело, народе!

Българската традиционна шевица измества китайския кич, твърдят продавачите

Търговците изкарват между 500 и 2000 лева

Цели семейства произвеждат, най-евтините се по 20 ст.

От 20 стотинки до 120 лева се движат цените на мартениците тази година. Мартеница за рекордните 120 лева е засечена за продан в родните зимни курорти, а в столичен мол предлагат кукла на Баба Марта за половината - 60 лв., показа проучване на “Труд”.

Най-скъпи са традиционните ръчно изработени от вълна и други естествени материали кукли и играчки, а най-оборотни и евтини остават червено-белите гривни. Търговията, която се вихри около Баба Марта, може да докара на търговците между 500 и 2000 лева печалба.

Според търговците тенденцията тази година е да се залага на българските традиционни мартеници с шевици и други народни символи, вместо на китайския кич.

“Отмина модата на китайското производство. Хората масово предпочитат българското и то ръчно направено”, категорични бяха продавачите. По думите им все по-малко се произвеждат и мартеници с ислямския символ окото на Фатима, а вместо това се залага на българската шевица.

В бизнеса с продажба на мартеници вече се включват цели семейства, вместо индивидуални търговци. Такъв е случаят с Атанаска Харалампиева, която предлага традиционният символ за Баба Марта на цени от 30 стотинки до 6 лева близо до метростанция в столицата. Завършила е полиграфия, но в момента тя и семейството й се занимават с продажба на мартеници. “Всичко при нас е ръчно изработено. Смятам, че именно това предпочитат хората тази година. Омръзнало им е от кича на китайското производство”, каза тя пред “Труд”.

Точно 60 лева на друга сергия в София пък струва ръчно изработена кукла на Баба Марта. Скъпият символ на българския празник, според проучването на вестника, е уникат и се предлага за първа година. Направена от майсторка на мартениците от Пловдив. С около 20 лева по-евтини е вариантът на куклата от вълна с Пижо и Пенда.

Печалбата от продаване на мартеници варира, в зависимост от мястото, на което се предлагат. Така например един търговец може да си докара от минимум 500 лева чист приход до над 2000. Според експерти в бранша печеливши места са около училищата, спирките на метрото, по големите отрити пазари и моловете.

Разходите за материали също варират според това дали търговците сами ще изработят мартениците или ще купуват готови. В първия случай биха били необходими между 400 и 600 лева, а във втория цената може да достигне до 1000 лв., издават специалистите.

 

9 лв. на ден за сергия на пъпа на София

Наполовина плащат хората с увреждания

За да отворят сергия за мартеници в централния столичен район “Оборище”, търговците трябва да платят 9 лв. на ден за площ от 2 кв. м, съобщи пред “Труд” кметът на района Васил Цолов. Желаещите за сергия там тази година са около 230 и могат да наемат не по-малко от 2 кв. м Търговските обекти се разполагат на определени за това места и след заявление, подадено до районната администрация. За сергия във “Възраждане” цената е същата - 4,50 лв. на квадрат.

Извън центъра на София наеманата общинска площ става по-евтина. В “Младост” цената е 3,20 лв. на кв.м, а разрешенията са 197. В район “Витоша” цената е също 3,20 лв. на кв.м, като сергиите са от три квадрата и повече. Търговците са 43 за най-пиковия ден. В “Банкя” сергиите са три, а наемът е 1,25 лв. на квадрат. Има и човек с увреждане, който плаща половин цена. Според общинските правила всеки с увреждане може да получи такава отстъпка.

 

В центъра на Монтана

Амулети от боб се смеят

Вълнените конци и фасулът много добре вървят заедно

Мартенички, изработени от зърна фасул, са сред най-оригиналните предпролетни подаръци на мартенския базар в Монтана. Бяло-червените украшения от бобчета изработва Стефка Маркова от планинското село Дълги дел. Тя превръща с тънки четки едрите зърна салатен боб в усмихнати лица на момчета и момичета и ги покрива с щръкнали перчеми и плитки от бели и червени нишки. Бобените мартеници са търсени и от деца, и от възрастни.

“Подаряването на мартениците е традиционен български обичай от векове и е хубаво, когато са направени и от автентични български материали. Вълнените конци и фасулът много добре вървят заедно, затова познавачите и любителите на родните обичаи ги ценят!”, сподели майсторката.

Стефка Маркова е бивш търговски работник в столицата, но живее в красивото балканско селце Дълги дел и изработва собственоръчно украшения от вълна, кратуни, бобени зърна и други природни материали.

 

Вървят по 3 лв. едната

Моряче и пират са хит в Бургас

Мария Кехайова,

Труд, Бургас

Моряче с горд надпис “Аз обичам Бургас” и пират са хитовите мартеници тази година в морския град. Могат да се намерят в магазина на предприятие “Морски знаци” до общината, ръчно изработени са и вървят по 3 лева едната. Интересни и разноцветни риби, раковини - гривни и охлювчета също са сред предпочитаните мартеници.

На площад “Тройката” се е ширнал огромен базар. Тази година акцентът са хурките, Пижо и Пенда и щъркелите.

Най-голямата и най-скъпа мартеница, която се продава в базара, е Пижо и Пенда - за 60 лева. Хурките и щъркелите са направени като пана за стена, сувенири за бюро и за моливник, и вървят по 2-3 лева. За най-малките има мартенички-бебета в люлка, които се предлагат като сувенири. 3 лева са принцесите с розови и лилави коси.

В магазинче до ул. “Апостол Карамитев” продават мартенички благотворително - в защита на животните, по левче едната.

 

 

Във Варна

Най-много купуват Роналдо и Меси

Вземат и с емблемата на „Черно море”

Кръстина Маринова,

Труд, Варна

Мартеници с футболните звезди Роналдо и Меси, които държат цена по 1.50 лв., се разграбват най-бързо на сергиите с наближаването на 1 март във Варна. А след последната победа на “Черно море” над ЦСКА и “Лудогорец” се купуват много мартеници с емблемата на любимия тим.

За малчуганите има и дървени макети на коли от Формула 1, а за момиченцата остават на мода Елза от “Замръзналото кралство”, седемте храбри кутрета от “Пес патрул”, калинката и черният котарак от едноименния детски сериал. В морския град вървят белочервените пресукани гривни с котвички, ветроходи, чайки и рибки.

За влюбените изборът от сърчица на брошки, пръстени и колиета е голям. Родното производство с вълнени конци и атрибути от дърво вече поизмества китайския внос по сергиите. 350 търговци са взели разрешително тази година от кметството на район “Одесос”, където изобилието от сергии е най-голямо.

На входа на Морската градина са поставени и триметрови фигури на щъркел, Пижо и Пенда. Мартеницата е изработена от ламарина, поставя се за поредна година и бързо се превръща в място за снимки за спомен на варненци.

 

За празника

35 млн. лв. е печалбата от продажби

35 млн. лева е прогнозната печалба на търговците на мартеници покрай празника. Населението на страната е близо 7 млн. души. Най-малките деца не разполагат със собствени средства, за да купуват мартеници. Но всички останали ще зарадват близки и колеги с мартеничка.

Някои българи предпочитат да купят мартенички само за най-близките си и взимат по две-три, или например по пет, чиято цена е по 1-1,50 лв. Други обаче купуват много повече мартенички, защото дават гривни от бели и червени конци на колегите си. Някои деца в училище носят мартеници за целия клас и за учителките. Така че, те трябва да вземат поне 30 бройки. Едни от най-предпочитаните от децата варианти са истински играчки, за които са вързани бял и червен конец. Предимството на тези мартеници е, че с тях децата могат да си играят и след като видят щъркел. Тяхната цена е около 2 лв.

Оказва се, че всеки българин купува средно по 5 мартеници, което прави близо 35 млн. лв. печалба за търговците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България