Масвидал, Краля на улицата:Първо ще го бия, а после ще ми платят

Американецът с кубински корени Хорхе Масвидал продължава да затвърждава репутацията си на гангстер №1 в UFC. Тази вечер той излиза за титлата в полусредна категория срещу Камару Усман, наричан Нигерийския кошмар на Бойния остров Яс в Абу Даби. И двамата се ненавиждат, но по-важното е друго. Масвидал приема боя едва преди 7 дни. Предишният съперник на Усман заболява от коронавирус и спешно организаторите търсят нов противник. Масвидал обаче иска по-голям хонорар от шефа на UFC Дейна Уайт и не смята да отстъпва. Вариантите за боса са два – да отмени основния мач на галавечерта или да тръгне на компромис. Така и се случва.

„Не получих точно толкова, колкото поисках, но разликата не е голяма – обяви Масвидал. - Доволен съм, че сега ще мога да разбия лицето на този пич, а след това ще ми платят.“

Зад гърба си Хорхе има 48 мача и 38 победи. Дълго време той е боец от средна категория. Но нещата се променят през март 2019-а. Тогава Масвидал нокаутира фаворита Дарен Тил и от 11-о място скача на 4-та позиция в ранглистата. Същата вечер се сбива и с ямаецът Леон Едуардс, който прекъсна интервюто му. Два месеца по-късно Хорхе излиза срещу Бен Аскрен (САЩ). И този път Масвидал е смятан за аутсайдер, но това не му попречи да влезе в историята. Още в първия рунд само за 5 секунди нокаутира Аскрен. До момента това е най-бързата победа в историята на UFC. А след този бой американецът Нейт Диаз изказва суперлативи за Масвидал, нарича го „истински гангстер“ и признава, че е от малкото, с които би искал са премери сили в октагона. Мачът е факт след половин година. И Хорхе отново влиза в историята. Двамата се бият за уникален пояс – BMF (най-голямото к..ле в UFC). Масвидал здраво налага съперника и взима трофея след технически нокаут (боят е прекратен поради лекарска забрана).

Сега Масвидал се изправя пред ново предизвикателство – срещу шампиона Усман, който ще брани трофея си. Според букмайкърите Нигерийския кошмар е фаворит в мача. До момента той има 15 поредни победи и само 1 загуби в далечната 2013 г. Но пък публиката вече свикна Хорхе да поднася изненади. А и боевете са в кръвта му, израснал е на улицата.

Всъщност Масвидал е роден в Маями, но във вените му тече гореща кръв. Баща му е кубинец, майка му – пуерториканка. Хорхе -старши бяга от родината си в САЩ една на 14 г. в търсене на по-добър живот. 
„Моят баща е луд човек – казва боецът. - А за това как идва в Щатите си заслужава отделна книга. Пристига с негов приятел и чичо му. Правят си сал от гуми на трактор. И към него връзват няколко контейнера с питейна вода. Но не забелязват, че те са дървени. И питейната вода се смесва с океанската. Струва ми се, че в някакъв момент им се е искало да се върнат, но салът вече бил далеч в океана. Ловят и ядат чайки, за да оцелеят, стиган до Вирджинските острови и оттам тръгват за САЩ.“

След като пристига в Щатите Хорхе-старши става гангстер и половината от живота си прекарва в затвора, включително лежи и за убийство. Синът много прилича на татко си – безстрашен, корав и готов да рискува живота си . Но има една основна разлика - не иска да убива или да търгува с наркотици. Но иска и харесва да се бие. В детството си Хорхе-младши постоянно участва в различни сбивания, като най-често те са договорени. Докато веднъж още 14-годишен побеждава младеж с 5 г. по-голям от него. „И тогава реших, че това е за мен“, признава Масвидал.

Заради сбивания го изключват от училище, но това му отваря много свободно време да тренира за уличните боеве. 
„Все едно ми беше, там нямаше какво да правя – разкрива боецът. - Винаги съм се занимавал със спорт, но не можех да участвам на състезания заради слаби оценки. Затова се биех на улицата.“
След време Масвидал попада в уличната верига на местната легенда Кимбо Слайс. И започва да тупа един след друг здравеняците, докато не получава мач срещу протежето на Кимбо – Рей. А след като и него побеждава се сдобива с титлата Краля на улицата. „Още от дете имах бързина, а постепенно отработих и силен удара“, признава Хорхе. 

Но Масвидал иска повече и се решава да стане професионалист. През 2003-а дебютира в ММА и започва с победа. След 10 г. подписва и с UFC. Бие се също в 4 различни вериги всяка година. И въпреки че Нигерийския кошмар е сочен за фаворит в днешния мач, експерти не отричат, че мощния удар на Краля на улицата може да изненада шампиона

Коментари

Задължително поле