Маскарад на суетата

Срещу вируса с пълен блясък или кои са най-скъпите маски на света

Модният аксесоар се превръща в символ на обществен статус

Суперскъпите атрибути са декоративни, под тях се носи втора предпазна превръзка

В Дубай Мол се предлагат най-екстравагантните модели

Колкото и да са спорни и дори нежелани, предпазните маски за лице станаха основна част от нашият живот покрай пандемията от Ковид-19. Задължени сме да ги носим в закрити пространства, а понякога дори и на открити пространства. 

Богаташите, обаче, не използват маската, чисто като предпазно средство, а за да демонстрират стил и финансови възможности. На човечеството много бързо му доскуча от обикновените медицински предпазни средства. Още в началото на пандемията започнахме да виждаме маски с различни картинки, лого на фирми и дори с ликовете на звезди. Маските станаха и един от начините ни на изразяване, а скоро след това се превърнаха и в моден аксесоар. Стилните и богатите вече не гледат само чантата, но и маската да е в тон с обувките.

Много модни дизайнери се възползваха от този тренд и започнаха да ни заливат с най-различни варианти на предпазното средство. От тематични такива - за Хелоуин и Коледа - до елегантни маски, които да станат част от модната ни колекция. Светът е зарит от избор откъм дизайн и ценови обхват. И ако една обикновена маска за многократна употреба, не струва повече от два лева, то има и маски, чиято цена надвишава тази на луксозен апартамент.

Ето и списък с най-скъпите и екстравагантни предпазни маски на света.

5. $480

На пето място е творението на фирма Биян (Bijan), познато като “Истинската копринена маска“. Тя може да бъде поръчана от уебсайта на фирмата, а цената и е 480 щатски долара. Клиентите могат да избират между три цвята – елегантно черно, перлено бяло и емблематичното жълто на марката. Маската се слави като една от най-луксозните на света, като е направена от чиста коприна, а опаковката и - от копринен жакард. 

4. $595

Тук се класира шедьовърът на дизайнера Кристиян Сириано – елегантна, украсена с много на брои истински кристали, декоративна маска. Черната Кристална маска е бижуто в колекцията на дизайнера, който представи и други модели предпазни маски, в последното си модно шоу. Нея може да имате срещу „скромната“ сума от 595 долара, но бъдете внимателни- маската се води декоративна, следователно трябва да носите друга предпазна маска под нея, за да бъдете защитени.

3. $3 300

Когато говорим за стилни и безумно скъпи продукти, грехота е да пропуснем Луи  Вюитон. Маски с тяхното лого, могат да бъдат намерени, но дизайнерите на фирмата, решават, че тяхното произведение ще бъде не предпазна маска, ами щит за лице. Марката го е проектирала с гравирани златни LV шпилки, заедно с емблематичния им кафяв и златен монограм, отпечатан както върху тапицерията, така и върху каишката на главата на щита. Бройките от него също са лимитирани, а цената на един щит е 3, 300 щатски долара. 

2. $250 000

Вече стигнахме до второто място в класацията, което е заето от маска, произведена от Jacob & Co. Когато говорим за истински скъпоценности, няма как да пропуснем тяхната Диамантена маска за лице. Отново декоративна, но изключително красива, маската е направена с 18-каратово бяло злато и е внимателно обсипана с 3040  бели диаманти с кръгла форма. Самата маска тежи 156.9 грама, а цената и е 250 000 щатски долара. Маската не се продава онлайн, а може да бъде намерена единствено в бутика на фирмата в луксозният Дубай Мол.

1. $1 500 000

Първото място в класацията на най-скъпите маски в света, отново е заето от диамантена маска, този път, направена от Yvel, израелска луксозна марка за бижута, най-известна със създаването на бижута от барокови перли. Диамантено украсената маска, е изработена от 250 грама 18K злато и е с повече от 3000 естествени диаманта с общо тегло приблизително 210 карата. Освен това не е само за декоративни цели. Тази маска има специално място за удобно поставяне на друга маска, която осигурява най-високо ниво на филтрация (N-99) и отговаря на най-строгите стандарти, за да запази безопасността на клиента преди всичко. Маската струва един милион и петстотин хиляди щатски долара и не може да бъде намерена нито по магазините, нито онлайн. Това бижу в сферата на личните предпазни средства е изработено по специална поръчка за анонимен китайски милиардер.  Нейната изработка отнема три месеца, а по нея работят 25 от най-добрите специалисти на Yvel. Дали маската някога е носена или ще бъде носена, не се знае. Собственикът на Yvel, Исак Леви,  казва в интервю, че анонимният му клиент всъщност е и колекционер на изкуство, и е много възможно след време маската да бъде продадена, както много от другите произведения в колекцията на милиардера.

И за финал – както e казал Достоевски „Красотата ще спаси света“, така че нека се надяваме, че красивите и скъпи предпазни маски за лице ще допринесат поне малко в борбата с Covid-19.

Изисквания за реална защита

Както видяхме, повечето от най-скъпите маски на света са чисто декоративни, и под тях трябва да се сложи истинска предпазна маска, за да предоставят реална защита. Ето и изискванията, които една маска трябва да притежава, за да се счита за предпазна:

- Имат два или повече слоя плат, през който да може да се диша (като памук).
- Да могат да бъдат безопасно изпрани.
- Изцяло  да покриват носа и устата .
- Прилепват плътно към страните на лицето и нямат пропуски или дупки.
- Предпазва от по-големите дихателни капчици, причинени при кашлица и кихане.

Коментари

Задължително поле