Масови протести в Полша срещу спорната съдебната реформа

Хиляди хора излязоха по улиците в Полша в сряда, за да протестират срещу предложение на правителството, да бъдат наказвани съдиите, критични към противоречивите съдебни реформи, пише БГНЕС.

Демонстрациите бяха свикани ден след като Върховният съд на страната предупреди, че плановете за реформи рискуват членството в ЕС, ако бъдат приети. Върховният съд заяви, че плановете изглеждат като опит да се принудят съдиите да прилагат всички разпоредби, дори ако те са “несъвместими с по-високите правни норми”, което би било нарушение на правилата на ЕС.

Управляващата партия Закон и справедливост настоява, че реформите ще се борят с корупцията, но опозицията твърди, че управляващите искат да затворят устата на критичните магистрати.

Активисти призоваха за протести във Варшава и пред съдилищата в десетки други градове.

Върховният съд предупреди във вторник, че предложенията означават, че съдиите могат да бъдат отстранени от длъжност заради участие в “политически дейности” или за постъпки, които могат да “навредят на функционирането на правосъдната система”.

В декларация от 40 страници се казва, че предложените правила “много вероятно” ще доведат до наказание на Полша от страна на ЕС за неспазване на ангажиментите й по договора.

Ако правителството откаже да отстъпи, страната ще трябва да напусне блока, се казва в изявлението на Върховния съд.

Коментари

Задължително поле