Масовото изследване за COVID-19 в Пловдив трябва да приключи до 15 юни

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Масовото изследване за COVID-19 в Пловдив, което трябва да покаже колко хора у нас са се срещнали с болестта, трябва да приключи до 15 юни. То започва другата седмица, след като вече са избрани тестовете ELISA, с които ще се прави. Оферти е имало и от фирми от Италия, Щатите и Китай, но в крайна сметка е избран германският доставчик, съобщи в Пловдив главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Тези тестове са и най-ползваните в Европа, така ще можем да получим съизмерими с другите страни резултати“, заяви той.

Точките за тестване на домакинствата вече са селектирани от специален софтуер на случаен принцип, като е отчетена гъстотата на населението, дали жилищната сграда е блок или къща и т. н. Изследването ще бъде анонимно, но всеки участник ще бъде информиран за резултата си.

Определените за участие домакинства първо ще получат информационни писма, декларации за съгласие и анкетни карти, после с посещение на място или разговор по телефона ще се уточни датата на взимането на кръвната проба. Всеки има право и да откаже.

Ще бъдат изследвани около 1000 души, като акцентът ще е върху пълнолетните. Взимането на пробите ще се осъществява само от ДКЦ-то към УМБАЛ „Свети Георги“, само в „Столипиново“ - от екип на РЗИ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България