Математик: Може да има още една вълна на пандемията

Епидемичната обстановка в страната се успокоява - данните показват, че заболеваемостта бележи плавен спад.

Все още обаче всички области са в червената зона според картата на Центъра по заразни болести. Варна, Русе и София са с най-много заразени и болни. Ще се запази ли тази тенденция? Според математика Лъчезар Томов в момента спадът на случаите се дължи на мерките, въведени в края на март.

Тепърва предстои да усетим ефекта от разхлабването, така че е рано да се говори за край на епидемията, ако мерките не се затегнат. Вече се наблюдава увеличение в броя на заразените деца след отварянето на училищата и детските градини.

"Можем да имаме още една вълна, и още хиляди души, които да получат тежки увреждания или да починат. Следващата сряда аз очаквам да започне експоненциалния ръст, който в началото няма да се усеща много, тоест може би преди Великден няма да го усетим, ако имаме късмет след Великден ще се усети, ако нямаме късмет, по-рано. Ситуацията не е под контрол, сега ръстът ще е по-бавен и ще има повече време да се вземат мерки преди да умрат няколко хиляди души излишно, превантивно, от които над четвърт са под 65 години", каза пред БНТ математикът Лъчезар Томов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България