Махмуд Абас: Палестинските власти повече няма да спазват подписаните с Израел и САЩ споразумения

Махмуд Абас

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че палестинските власти повече няма да спазват подписаните с Израел и САЩ споразумения, след като Израел заяви, че ще анексира големи части от окупирания Западен бряг, предава Асошиейтед прес.

Все още не е ясно какво ще бъде практическото измерение на изявлението на Абас, направено на заседание на палестинското ръководство късно снощи. Споразуменията от Осло и други споразумения от 90-те години направиха възможно съществуването на палестинските власти и уреждат отношенията им с Израел в сферите на политиката, икономиката и сигурността.

"Организацията за освобождение на Палестина и палестинската държава вече не са обвързани от подписаните споразумения и договорености с израелското и американското правителство, включително и от споразуменията в сферата на сигурността", изтъкна Абас.

Според палестинския лидер Израел сега ще трябва "да поеме отговорност пред международната общност като окупационна сила".
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще анексира долината на река Йордан и еврейските селища на Западния бряг в тон със съдържанието на плана на американския президент Доналд Тръмп за мир в Близкия изток, който до голяма степен фаворизира Израел и който бе отхвърлен от палестинците, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

Коментари

Задължително поле