Мая Манолова към хората, останали без парно: Пускайте жалби до „Топлофикация“ преди 1 март

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова съветва гражданите, останали частично или напълно без парно и топла вода заради аварията на „Топлофикация София“ от 5 февруари, която продължава, да подадат жалба до дружеството с претендиране на неустойка. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В жалбата изрично трябва да се поиска монополиста да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на архивираната информация в паметта на уреда.

Това трябва да стане най-късно до 1 март, защото тогава запаметената информация се нулира. След получаването на искането, от „Топлофикация“ са длъжни да извършат проверка и съставят протокол, в присъствието на жалбоподателя.

Омбудсманът Мая Манолова се обърна с писмо и до служебния министър на енергетиката Николай Павлов, в което настоява за спешна проверка относно аварията на „Топлофикация“, оставила хиляди столичани на студено и без топла вода.

Общественият защитник настоява министерството да изпълни контролната си функция по Закона на енергетиката, за да защити гражданите, а виновните лица да понесат отговорност.

Мая Манолова препоръчва също да бъде направена ревизия на изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, тъй като с темповете на монополиста, за ремонт на съоръженията ще са нужни 1000 години. Тя посочва, че през изминалата година са обновени едва 1,4 км от общо 1000 км тръбопроводи.

В писмото до енергийния министър омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването, така че сметките за „топло“ да отговарят на реално ползваната услуга.

Още по темата

 1. Live „Топлофикация София“ твърди: Възстановихме топлоподаването в „Слатина“ и „Дружба“ 1, в „Редута” и „Яворов” – „временни колебания“, в „Люлин“ все още се работи

 2. „Топлофикация София“ пак твърди: Възстановено е топлоподаването във всички квартали

 3. "Възможни са временни колебания" „Топлофикация-София“: Без топлоподаване остават „Слатина“ и част от „Дружба“ 1 и 2

 4. Обновена В продължение на 48 часа жителите на осем столични квартала не знаеха защо нямат топла вода „Топлофикация“ излъга софиянци за аварията

 5. „Гео Милев”, „Слатина”, „Ситняково” и части от „Дружба 1 и 2 все още без парно и топла вода

 6. „Толофикация – София”: Няма да има шокови изравнителни сметки за парно

 7. „Топлофикация“ готова да пусне парното

 8. „Топлофикация София“ има готовност да пусне парното

 9. „Топлофикация“ връща на клиентите си надвнесени от тях суми

 10. „Топлофикация” дава на съд 150 000 абонати

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Къде е Фъндъкъг? Има ли София кмет? Къде се скри барабар с корумпираните общинари?
  Всички са за обесване!

 2. В МЛАДОСТ 4 НЯМА ТОПЛА ВОДА И ПАРНО ВСЕ ОЩЕ 15,35 -8 .02.2017 Г. ЗАЩО ЛЪЖАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА , ЧЕ Е ПУСНАТО?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.