МВнР на Сърбия: Изявлението на Борисов е неприемливо, защото не е точно

Надяваме това да не се повтаря в бъдеще, казват от министерството

"Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост." Това е било заявено вчера в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, предаде БНР.

"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще", се посочва още в цитираното съобщение на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.

Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза.

Днес Дачич ще разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия.

Припомняме, че на въпрос в Познан дали евентуалният избор на испанеца Жозеп Борел за върховен представител по външната политика ще попречи на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, тъй като Испания е една от петте страни членки, които не са признали независимостта на Косово, Борисов отговори: "В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз."

На това реагира остро Ивица Дачич, к ойто от екрана на РТС задочно заяви на Бойко Борисов, че трябвало да зачита позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел! И допълни: "Какво значи това безобразие? На какво прилича това!?"

В нашето външно министерство пред сръбския посланик Владимир Чургус беше заявено, че това изказване е неприемливо, не отговаря на очакванията на България за поддържане на приятелски и добросъседски отношения и че не бива да се повтаря.

Коментари

Задължително поле