МВР и Агенция "Митници" ще подават сигнали до Европейската прокуратура

България нотифицира Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Агенция "Митници" да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Двете институции ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване. Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура /ВКП/.

След нотификацията Европейската прокуратура ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от ВКП. За подобно действие е настояла европейският главен прокурор Лаура Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията, уточняват от правосъдното ведомство.

МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Министерство на правосъдието ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали, като оттам напомнят, че всички граждани могат да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена на следния адрес: https://www.eppo.europa.eu/bg/
signal-za-prestplenie-do-evropeyskata-prokuratura

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България