МВР продължава да се оправдава за Бююк

Изтичане на законно определения срок, в който Абдуллах Бююк е можело да пребивава на територията на страната и невалидни документи - това е причината, поради която Дирекция "Миграция" в МВР предприема принудителната административна мярка спрямо бизнесмена, а именно принудително отвеждане до границата, където вчера беше предаден на турските власти, предаде БНТ.

Абдуллах Бююк влиза на територията на България през февруари 2016 г. Чрез една проверка в Интерпол България установява, че документите му са невалидни, т.е. паспортът му е или изгубен, или невалиден. Паралелно с това постъпва искане от Турция отново чрез Интерпол този човек да бъде предаден на турските власти, тъй като е обвинен за съучастие в тероризъм и в пране на пари.

Междувременно той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут, но веднага след като съдът е преценил, че няма да го екстрадират, той оттегля молбата си и от април не е предприел никакви мерки, за да узакони престоя си в България. Той получава и отказ от Комисията към президента за получаване на политическо убежище и в крайна сметка на 9 август Дирекция "Миграция" решава да го изведе принудително до границата.

"Вчера при рутинно спиране в района на столичния квартал "Младост" колеги от Столичната дирекция на вътрешните работи са спрели въпросното лице, което е било без валиден документ за движение в страната. След което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с Дирекция "Миграция". По отношение на лицето ние сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари месец. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелство, които са обезпокоителни", каза заместник-главният секретар на МВР.

"Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в Дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че на него е отказан статут на убежище. Лицето, от извършените проверки, които сме направили служебно от Дирекция "Миграция", включително Държавна агенция за бежанците, се установи, че към момента на издаване на заповедта пребивава без разрешение, доста е надвишил, не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура за предоставяне на международна закрила, каквито права той има и може да го направи в Държавна агенция за бежанците", каза старши комисарят Николай Николов, който е директор на Директор "Миграция".

Заповедта за принудителното му отвеждане до границата е с непосредствено изпълнение, т.е. тя трябва да се приведе веднага в действие. Абдуллах Бююк има възможност да я обжалва, но това не спира изпълнението на заповедта.

Коментари

Задължително поле