МВР ще информира британците за условията за пребиваването им у нас след Брекзит

На официалния сайт на Министерството на вътрешните работи вече има рубрика за Брекзит, сочи справка на сайта на МВР.

От министерството съобщават, че рубриката има за цел да предоставя на гражданите на Обединеното кралство и техните семейства, които са се установили в България, информация за реда и условията за влизане и пребиваване в страната след оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Посочва се, че МВР се подготвя за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, като предприема мерки за осигуряване правата на гражданите в съответствие със Споразумението за оттегляне, както и в случай на оттегляне без споразумение.

От вътрешното министерство уточняват, че влизането и пребиваването на британските граждани в България ще се извършва по реда и при условията на Закона за чужденците. Подготвените от правителството изменения предвиждат изключение от това положение за британските граждани и техните семейства, които са се установили в България и са изградили трайни връзки с нашата страна. Целта на уредбата е да запази правата на пребиваване на тези граждани такива, каквито са към момента на оттеглянето.

Предвидена е процедура по пререгистрация на всички граждани от посочените в законопроекта категории. С преминаването й тези граждани ще придобият специален статут, позволяващ спрямо тях да бъдат прилагани основанията и изискванията, които са били приложими към тях към момента на Брекзит, т.е. основанията по законодателството за европейските граждани. Чрез предоставянето на този статут британските граждани и техните семейства, избрали да живеят и работят у нас, ще могат да продължат живота си в страната така, както и преди Брекзит.

Предлаганата уредба е реципрочна на тази, която британската страна ще предложи за гражданите на Европейския съюз, в т.ч. българските граждани, които към 29 март 2019 г. са се установили и пребивават законно в Обединеното кралство.

Право да кандидатстват за новия статут ще имат гражданите на Обединеното кралство и членовете на техните семейства, които към 29 март 2019 г. пребивават законно в България. Те ще разполагат със срок до края на 2020 г. за да извършат своята пререгистрация. За целта те ще трябва да се явят лично и да подадат заявление в дирекция „Миграция“ или в областните дирекции на МВР, като приложат документите, изискващи се по законодателството за гражданите на ЕС за съответния вид пребиваване. След подаване на заявлението е предвиден едномесечен срок за издаване на разрешение за пребиваване, през което време кандидатите ще разполагат с временно удостоверение. Таксата за издаването на разрешение за пребиваване е в същия размер като таксите, които гражданите на ЕС плащат за подобен вид услуга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България