Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

МВР ще може да ни следи и след кризата с коронавируса

Вътрешният министър Младен Маринов отхвърли обвиненията за безконтролно следене.

Вътрешният министър отхвърли обвиненията

Съдебният контрол ще е последващ

MВР ще може да ни следи, където и да сме и след извънредното положение. Това следва от последните законови промени, около които се завихриха спорове.

Вътрешният министър Младен Маринов отхвърли обвиненията, че полицията може да злоупотреби с получения по Закона за извънредното положение безконтролен достъп до телефоните и интернета на гражданите.

“Това се прилага само за локализиране на някой, отклонил се от карантина и по процедура, която минава през съдебен контрол. Няма опасност да се наруши неприкосновеността на личността и свободното придвижване” каза той пред БНТ. Според него “мярката се отнася само до карантираните лица, срещу които има образувани досъдебни производства”.

Всъщност законодателната промяна, която предизвика притеснения в обществото, е в чл. 251 г. точка 6 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Тя не се отнася само за кризата с коронавируса и няма да приключи с извънредното положение. Що се отнася до съдебния контрол – има го, но не е предварителен, а е “последващ”.

Депутатите приеха в понеделник, че телефонните и интернет оператори трябва 6 месеца да пазят трафичните данни и да ги предоставят при поискване на МВР и за “принудително изпълнение на карантина”, а не само – както досега – за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване на тежки престъпления като тероризма и корупцията.

Занапред мярката ще се прилага за всички, които не изпълняват заповед за изолация и лечение. По закона за здравето това са заразоносителите и болните от малария, холера, чума, вариола, жълта треска, хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, туберкулоза с бацилоотделяни и тежък респираторен синдром, а не само от COVID-19.

Така всеки гражданин и в бъдеще може да бъде проследяван през клетките на мобилните оператори. “Парадоксално е – коментират юристи – че ако е престъпник, МВР ще пита съда преди да го следи, а ако е болен, първо ще го следи, после ще пита съда”.

Според адвоката правозащитник Михаил Екимджиев така може да бъде нарушена свободата на придвижване и правото на личен живот. Но България ще поиска тия дни от Съвета на Европа временно да не изпълнява части от Конвенцията за правата на човека.

 

Как е по света

Южна Корея – пример за тотално следене на заразени

В Южна Корея, чието население е около 50 млн. души, е пример за овладяване на разрастването на епидемията чрез следене на заразените. В началото на пандемията страната беше втора след Китай, а към момента е на 8-мо място в света с 9 137 потвърдени случая на COVID-19, 126 починали и 3730 излекувани. Смята се, че пикът е бил в средата на февруари и оттогава положителните проби дневно непрекъснато намаляват и от 500-600 на ден сега са под 100.

Агенция Ройтерс сочи, че властите прилагат закон, който дава на право на пълен достъп до данни: видеозаписи от охранителни камери, GPS проследяване на телефони и коли, трансакции чрез кредитни карти и други лични данни на хора, за които е потвърдено инфекциозно заболяване. След това част от тези данни се обявяват публично, така че всеки, който е бил в контакт със заразени, може да разбере това – и за себе си, и за приятели и роднини, след което да се яви на тест.

Освен че помага да се установи кой да бъде изследван, благодарение на тези данни болниците управляват пациентския поток. Хората с положителни проби се поставят под карантина у дома и се наблюдават дистанционно чрез смартфон приложение или телефонни обаждания. При нарушение – наказанието е затвор. Когато се освободи болнично легло, линейка взема пациента и го откарва за лечение. Не се затварят цели градове, а ако е необходимо само огнища по квартали, отделни жилищни сгради и т. н.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.