МВФ: Има парадокс с размера на пенсиите

Препоръчват да отпадне максималния осигурителен доход

Да бъде въведено прогресивно облагане на доходите, предлагат от фонда

Връщане на ДДС на 20 на сто

Има парадокс с пенсиите в Българи, каза Жан-Франсоа Дофен, ръководител на мисията на Международния валутен фонд (МВФ), който представи резултатите от проведената през последните дни мисия в България. Пенсиите са много ниски и бедността сред пенсионерите е висока, а в същото време това е системата, която формира сериозен дефицит, попълван всяка година от бюджета, обясни феномена Жан-Франсоа Дофен. 

Той посочи, че е крайно време размерът на пенсиите да зависи от приноса на всеки към осигурителната системата и да се премахне максималният осигурителен праг, защото той означава, че доходът, който го надхвърля, не е обложен. При сегашната система осигурителната вноска е с по-голяма тежест за ниските доходи, допълни Жан-Франсоа Дофен.

От Министерство на финансите още през миналата година обмисляха да бъде въведена формула, така че максималният осигурителен доход да бъде увеличаван всяка година. Но в крайна сметка беше решено максималният осигурителен доход от началото на 2024 г. да бъде увеличен от 3400 лв. на 3750 лв.

Дофен препоръча в България отново да бъде въведено прогресивно подоходно облагане, тъй като плоският данък от 10 на сто върху всички доходи вече е изиграл ролята си. Но настоящият финансов министър в оставка Асен Василев обяви, че не се планира повишение на данъците. От МВФ настояват да бъде върната ставката на ДДС от 20% за всички дейности. Дискусия за ставката на ДДС в България имаше в края на миналата година при приемане на бюджета за 2024 г. Тогава депутатите решиха, че ставката на ДДС за ресторантите остава 9 на сто и през настоящата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси