Медицинската експертиза в съда: Смъртта на Милен Цветков е била неизбежна

Снимка: Архив
Катастрофата с Милен Цветков стана на 19 април 2020 г.

Травмите, които Милен Цветков е получил, след като автомобилът му е ударен от джипа на подсъдимия Кристиан Николов, са били такива, че смъртта на телевизионния водещ е била абсолютно неизбежна. Това е заключението на експертите, представили пред Софийския градски съд медицинската експертиза, която бе приета от магистратите, предаде БНТ.

Заседанието на СГС започна с разглеждането на комплексната петорна техническа и медицинска експертизи, които ще покажат начина на настъпване на катастрофата и връзката с травмите, довели до смъртта на журналиста.

Според експертизите колата на Милен Цветков е ударена от автомобила, управляван от Кристиан Николов, със скорост от 98 километра в час. Тъй като автомобилът, който е управлявал подсъдимият е с доста по-голяма площ и по-голяма маса, се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Милен Цветков изхвърча буквално в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало силно между шофьорската седалка и волана. От това настъпва първоначално частично, а в последствие и пълно разкъсване на аортата. Започва кръвоизлив, който буквално за няколко минути притиска сърцето и спира неговата дейност.

През първите няколко минути само външният слой на аортата се е запазил. Това е и причината Цветков да успее да излезе от колата, свидетелстваха още експертите.

Заключението на медиците е, че при тези травми, които са нанесени, смъртта на Милен Цветков е била абсолютно неизбежна и няма общо с навременната или ненавременна правилна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип е оказал.

В началото на съдебното заседание адвокатът на подсъдимия - Любомир Таков, се опита да протестира срещу приемането на вчерашната експертиза, която доказва употребата и влиянието на наркотици върху поведението на младежа.

Адвокат Таков се опита да оспори, че направилите експертизата имат необходимата квалификация, за да кажат дали той е бил под влияние на наркотици и дали те са оказали влияние върху неговото поведение. Това искане съдът не допусна. Експертизата остава приета с всички заключения и показания дадени от експертите в съдебна зала.

След като бъдат разгледани тези експертизи страните ще имат право да поставят свои допълнителни искания. Ако съдът ги приеме, делото ще продължи в следващи заседания. Ако съдът ги отхвърли, ще се насочат заседания за пледоарии, така че може да се каже, че делото наближава своята финална права.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България