"Медицински надзор" започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

"Медицински надзор" започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред столичната Пета градска болница , съобщава bTV . Близките на починалия мъж твърдят, че медиците не са му помогнали. Според директора на болницата именно те не са потърсили помощ. Остава въпросът - защо никой не се е намесил.

„Това е най-голямата общинска болница. Има достатъчен брой компетентни лекари. Трябвало е човек от общинския център да му окаже помощ”, заяви Пламен

Таушанов - БАЗП. Според Кодекса на труда обаче никой няма право да напуска работното си място. Законът за Здравето гласи, че при спешен случай помощ се търси на тел. 112, или в най-близката болница.

„Няма как лекарите от 5-та МБАЛ да напуснат работните си места и да излязат, било то и за няколко метра, но можеха да направят опит този пациент да бъде внесен в лечебното заведение”, обясни адвокат Мария Петрова. По закон санкции се предвиждат за всяко медицинско лице, което не е оказало спешна помощ, твърдят от здравното министерство. Дебатът трябва ли да излязат в подобни случаи лекарите и да помогнат или трябва да се изчакат спешните медици тече от години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България